USA Delstatens guvernörer fördömer i sin retorik den federala Demokratiska politiken, men röstar i senaten gärna för lagförslag i dess anda – i utbyte mot politiska gentjänster.

Varför strömmar Biden-administrationens ministrar och andra höga federala tjänstemän hela tiden till landets nordligaste, till ytan största och mest glesbefolkade delstat? Jo, därför att de har ett ständigt behov av att förhandla med Alaskas republikanska guvernörer – två drivna ”realpolitiker”.

När transportminister Pete Buttigieg förra månaden var tvungen att ta sig till det lilla samhället Haines, Alaska, hoppades den nordliga statens republikanska ”starka kvinna” på dålig resekarma. Det har hon själv bekräftat i efterhand. Senator Lisa Murkowski ville att Buttigieg skulle möta samma hinder som invånarna i hennes delstat ständigt upplever i sin vardag.

Och det gjorde han. Dåligt väder tvingade ministern att avstå från den vanliga snabba flygresan från Juneau till Haines för att istället resa enligt plan b: Ett nattligt uppvaknande följt av en fem timmars färjetur på statens ”marina motorväg.”

Medan han befann sig på denna, filade Murkowski på sina argument: Alaskas bräckliga transportsystem behöver mer federalt stöd. Grundbudskapet var liksom många andra gånger:

Denna delstat är unik. Den kan inte behandlas som de 49 andra.

Buttigieg är inte den enda regeringsmedlemmen som fått höra detta mantra. Under hela augusti har nästan ett dussin regeringstjänstemän och högre administrationstjänstemän genomfört den långa resan till landets nordligaste delstat och hemvisten för de republikanska senatorer som ”samarbetat” mest med den sittande demokratiske presidenten.

Listan över resenärer inkluderar justitieminister Merrick Garland, bostadsministerMarcia Fudge, chefen för USA:S miljöskyddsmyndighet United States Environmental Protection Agency (US EPA) Michael Regan, Vita husets seniore rådgivare Mitch Landrieu, biträdande inrikesminister Tommy Beaudreau och rådgivaren inom den amerikanska hälsomyndigheten U.S. Department of Health and Human Services (HHS) Tom Coderre för att nämna några.

Om man ser till hennes politiska retorik, så är få senatorer så kritiska till Biden-agendan som Murkowski. Men i senaten tenderar hon att rösta för presidentens förslag och hennes inflytande i denna hårt kontrollerade församling har gjort Murkowski till en magnet för Vita husets högsta personal. Och både hon och Alaskas andre andra republikanska senator, Dan Sullivan, har använt den nyfunna publiken till sin fördel och kräver nu att förvaltningstjänstemän tar Alaskas unika karaktär på allvar: mycket större till ytan och avsevärt mindre befolkat än andra stater, med många samhällen utan pålitliga kommunikationer med omvärlden – vare sig elektroniska sådana eller sådana bestående av vägar och allehanda fordon i den så kallade köttrymden.

Presidenten till Alaska på nine-eleven

På måndagen drog Murkowksi in den största fisken när president Joe Biden, på väg tillbaka från G20-toppmötet och Vietnam, besökte hennes delstat för att uppmärksamma årsdagen av terrorattackerna den 11 september.

— Folk kan vara kritiska mot mig och säga att jag vänder mig för mycket till Biden-administrationen,” sa Murkowski i en intervju för tidningen Politico och fortsatte:

— Men jag måste arbeta med vem som än är president, jag måste arbeta med vilka som än är regeringstjänstemän. Jag kan bara inte hålla andan och säga: ”Låt oss vänta i fyra år” – för då lider människorna i Alaska.

Tillsättningarna av Murkowski och Sullivan skedde när Biden-administrationen själv var nytillsatt och demokraterna såg sig nödgade att söka stöd i motståndarlägret. De två utgjorde trots allt hälften av den skara på fyra republikaner som ställde sig bakom Deb Haaland som inrikesminister och var två av de sex tillhörande samma parti som trotsade sin partitillhörighet och stödde Alejandro Mayorkas kandidatur. Men mönstret av ”hjälpsamhet” har fortsatt sedan dess. Senast häromveckan räddade Murkowski och Sullivan nomineringen av National Labour Relations Board-ledamoten (NRLB) Gwynne Wilcox.

Federalt inflytande

De två senatorernas beredvillighet att bistå den federala förvaltningen har givit dem inflytande. För två år sedan drog administrationen tillbaka nomineringen av Elizabeth Klein till biträdande inrikesminister efter att Murkowski tillsammans med den Demokratiske West Virginia-senatorn Joe Manchin ventilerat sitt missnöje. Tidigare i år ådrog sig Biden-administrationen klimataktivisters vrede när man gav klartecken för det enorma oljeborrningsprojektet känt som Willow, som Murkowski drivit i månader – mer eller mindre i samarbete med Biden.

Men det finns gränser för Murkowskis inflytande över den federala administrationen – och för hennes uppvaktning av Biden-tjänstemän. Samma dag som den ovan nämnda NLRB-omröstningen genomfördes, så annullerade administrationen till de båda Alaska-senatorernas förtret olje- och gasleasingen i statens Arctic National Wildlife Refuge. Murkowski menade sig ha blivit överkörd. Det blev ingen förhandling.