JUDISK MAKT Medaljkommittén skriver att utmärkelsen nästa vecka tillkommer Joe Biden som ett erkännande av hans vänskap till Israel och bidrag till relationen mellan USA och den judiska nationen.

Israels president Isaac Herzog kommer att tilldela sin amerikanske motsvarighet Joe Biden utmärkelsen presidentens hedersmedalj under den senares besök i Jerusalem nästa vecka, meddelade Herzogs residens på torsdagen. Valet av Biden ska enligt kungörelsen ses ”som ett erkännande av hans vänskap med Israel och bidrag till relationen mellan USA och Israel, samt hans kamp mot anti-israeliskt hat och antisemitism”.

Presidentens hedersmedalj delas, förklarar Jerusalem Post, ut till ”personer som har gjort en extraordinär insats för Israel eller mänskligheten genom sina talanger, sin tjänst eller på annat sätt”. Det var den förre israeliske presidenten Shimon Peres som instiftade priset 2012.

Medaljkommittén skriver i sin motivering att Biden ”är en sann vän till staten Israel och till det judiska folket”. Den för att vara dement hållne amerikanske presidenten hyllas vidare med dessa ord:

Amerikas förenta stater är Israels närmaste allierade, ett faktum som USA:s president ger uttryck för i ord och handling. Sedan starten av president Bidens lysande karriär inom offentlig tjänst på 1970-talet har han etablerat sig som en person som älskar Israel och är en sann vän till hela det judiska folket.

och

Presidenten uttrycker i ord och handling vikten av: alliansen mellan Israel och USA, hans engagemang för att fördjupa samarbetet dessa emellan, hans stöd för Israels säkerhet, samt hans engagemang för ett handfast avfärdande av antisemitism.

I gott sällskap

Bland tidigare mottagare av Presidentens hedersmedalj märks bland andra:

  • USA:s förre president Barack Obama
  • Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel
  • den före detta överrabbinen Yisrael Meir Lau
  • den judiske bedragaren tillika mottagaren av det som kallas Nobels fredspris Elie Wiesel
  • Yad Vashems ordförande Avner Shalev
  • USA:s tidigare utrikesminister tillika judiske massmördare och sionist Henry Kissinger
  • rabbinen Adin Steinsaltz.