BRASILIEN På sociala medier uppmanar anhängare till Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro till nya ”megademonstrationer”. I söndags greps 1 500 av dem efter att man stormat presidentpalatset och kongressen.

I söndags intogs det brasilianska presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen av anhängare till den nyligen avsatte presidenten Jair Bolsonaro. Många jämför händelsen med den 6 januari 2021 när anhängare av Donald Trump stormade Kapitolium i Washington D.C. efter att Trump förlorat presidentvalet under misstänkt valfusk.

Den högerpopulistiske Bolsonaro har också kallat för ”tropikernas Trump” och har precis som Trump utmanat det jämna resultatet av den nyligen hållna presidentvalet i Brasilien, där han förlorade mot den korruptionsdömde vänsterkandidaten Lula da Silva.

Minst 1 500 personer har gripits efter söndagens kravaller och president da Silva har lovat att straffa poliser som såg på när Bolsonaro-anhängarna intog huvudstaden Brasilia. Presidenten har dessutom avsatt Anderson Torres, som var säkerhetschef i huvudstadsdistriktet och tidigare justitieminister under Bolsonaro. Nu har en arresteringsorder utfärdats mot Torres, som dock befinner sig i USA för tillfället tillsammans med Bolsonaro själv.

På sociala medier uppmanar nu Bolsonaro-anhängarna till nya ”megademonstrationer” med syfte att återta makten över landet och kasta ut da Silva från presidentpalatset. Militära specialstyrkor befäster därför huvudstaden för fullt och distriktets nye säkerhetschef Ricardo Cappelli har under en pressträff lovat att ta i med hårdhandskarna mot revolutionärerna, uppger CNN Brazil.

— Det finns ingen chans att de oacceptabla händelserna från i söndags kan upprepas, sa Ricardo Cappelli och tillade att säkerhetsstyrkorna kommer att ”mobiliseras maximalt”.

Man har också gripit en kvinna vid namn Ana Priscila Azevedo som pekas ut som en av de viktigaste ledarna bland bolsonaristerna och organisatör bakom söndagens kravaller i Brasilia.

I en Telegramgrupp uppmanade hon 30 000 följare att ”utmana valet” genom att storma de tre federala byggnaderna och tillade att ”Babylon skall falla”.