BRASILIEN En stor grupp anhängare till Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro stormade på söndagen det brasilianska parlamentet, presidentpalatset och högsta domstolen. Specialstyrkor från militären fick rycka in för att återta byggnaderna och president Lula da Silva har utlyst undantagstillstånd.

Under söndagen skedde vad som framstår som ett organiserat kuppförsök i den brasilianska huvudstaden Brasilia. Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro – som avsattes efter att ha förlorat förra årets presidentval till vänsterpolitikern Lula da Silva – stormade flera federala byggnader.

Klädda i den brasilianska flaggans färger intog man kongressen, presidentpalatsen och högsta domstolens lokaler. Bolsonaro meddelade efter valförlusten att han ansåg att valet ”stulits” från honom och att den tidigare korruptionsdömde da Silva fuskade till sig valsegern. Som en markering vägrade han delta i da Silvas invigningsceremoni.

Bolsonaroanhängarna ska ha brutit sig igenom en mur av poliser genom att kasta sten och skjuta fyrverkerier. Man ska ha vandaliserat da Silvas kontor, förstört konst och plundrat palatset, enligt brasiliansk media.

Det sprids också bilder som visar hur poliser står och ser på och fotar när demonstranterna invaderade kongressen i huvudstaden. Andra bilder på sociala medier visar hur poliser ser ut att eskorterar demonstranterna till platsen och står och småpratar med dem, uppenbart i sympati med Bolsonaro-anhängarna.

Brasilianska poliser ser på när kongressen stormas.

— De poliser som deltog i detta kommer inte gå ostraffade och de kommer inte vara en del av Brasiliens poliskår, eftersom de inte har något förtroende hos de brasilianska folket, säger president da Silva som redan hunnit sparka säkerhetschefen i huvudstadsdistriktet, som var Bolsonaros justitieminister.

— Alla känner till hans rykte, och att han ska ha samarbetat med demonstranterna. Utredningen kommer att ta reda på det, säger da Silva.

I slutändan fick militären sättas in för att återta kontrollen över de federala byggnaderna, något som ska ha tagit flera timmar. Under natten mot måndagen kommer uppgifter om att 150 personer ska ha gripits av militären.

Presidenten ska även ha utlyst undantagstillstånd i huvudstadsregionen och kallar öppet demonstranterna för ”fascister” och ”terrorister”.

”Alla som gjort detta kommer att hittas och straffas. Demokratin säkerställer yttrandefriheten, men kräver även att människor respekteter institutionen”, skriver da Silva på Twitter enligt Aftonbladet.