SYDAMERIKA Jair Bolsonaro besegrades under söndagens presidentval av rivalen Lula da Silva. Vänsterliberaler över hela världen ser resultatet som en ”seger för demokratin”.

Brasiliens kontroversiella president Jair Bolsonaro har i medströmsmedia ibland beskrivits som ”tropikernas Donald Trump”. Under sitt presidentskap har han väckt uppmärksamhet för utspel om alltifrån mångkultur till ”förintelsen” och covid-19.

Han har dessutom vägrat att delta i västs sanktionskrig mot Ryssland eller fördöma invasionen av Ukraina. Precis som Trump har han samtidigt stärkt banden med den sionistiska ockupationsstaten Israel.

Men efter söndagens presidentval i Brasilien ser det ut som att Bolsonaros tid vid makten är över. Den sittande presidenten besegras av rivalen och ex-presidenten Lula da Silva, som får strax över 50 procent av rösterna.

Vänsterkandidaten da Silva dömdes 2018 till fängelse för korruption och mutbrott, men släpptes efter bara ett år då rättegången ogiltigförklarats. Vänsterliberaler i Brasilien och hela världen ser utgången av valet som en seger för ”demokratin”.

— Vår dröm blir sann. Brasilien var på en väldigt farlig plats och nu får vi tillbaka vår frihet. De senaste fyra åren har varit fasansfulla, säger 62-årige Lula-supportern Joe Kallif till The Guardian.