ÖVERBEFOLKNING. Eventuellt kommer helt nya städer att behöva byggas i Sverige om inte byggandet kommer igång på allvar samt om massinvandringen fortskrider i samma volymer som i dagsläget.

mp_uppsala224

Miljöpartisten Johan Edstav.

Regeringen har tillsatt en samordnare för att se över bostadsbristen i landet. Uppdraget faller på miljöpartisten Johan Edstav som ska hjälpa bostadsminister Peter Eriksson att se över möjligheterna att bygga nya stora hållbara bostadsområden. Edstav ska kontakta kommuner runtom i landet för att hitta lämpliga platser där det går att bygga rejält.

— The sky is the limit kan man väl säga på det här området. Behovet är ju väldigt stort. Det finns ingen begränsning i mitt uppdrag att se hur stora de här orterna kan bli, säger Edstav.

Planen är att bygga fler områden efter samma typ av stadsplanering som miljonprogramsområdena. Det vill säga med riktiga centrum som erbjuder all den service som en stad har. Antingen helt nya städer eller mindre orter med runt 50 000 invånare är tanken samt att dessa nybyggen ligger nära någon större stad. Antingen kommer befintliga platser byggas ut eller annars byggs det nytt från grunden.

I mars 2017 ska Edstav lägga fram en plan för kostnaderna och den sista juni ska han presentera sin slutredovisning.

Källa:
Nya städer kan byggas i Sverige


  • Publicerad:
    2016-11-18 13:00