INRIKES Det kommunala bostadsföretaget Stockholmshem presenterar i stadstelevisionen det nya konceptet Sociala hus, där de boende ”bor mindre och delar mer”.

För drygt två år sedan skrev Nordfront om hur Helsingborgshem lanserade sitt importerade koncept Co-living – ett kollektivboende av hippie- eller sovjet-statsmodell. I statstelevisionens lokal-tevekanal presenterar nu det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem sitt Sociala hus på Södermalm i huvudstaden, där de boende ”bor mindre och delar mer”.

Det var när 40-talshuset ändå behövde renoveras, som det beslutades att det skulle byggas om i enlighet med ett nytt koncept för boende som tagits fram av företaget. Efter renovering & ombyggnad av husets 36 lägenheter till den sammanlagda kostnaden 64 miljoner kronor, ryms där idag tre bostadstyper:

  • delningslägenheter (kollektiv), där de boende disponerar var sitt eget rum samt varsin kyl & frys, men i övrigt delar alla andra utrymmen.
  • vanliga lägenheter.
  • studentlägenheter, vilka i fråga om fördelningen mellan privata och gemensamma utrymmen, framstår som ett mellanting mellan de två förstnämnda lägenhetstyperna.

Två flugor i en smäll

Företagets representant förklarar i inslaget att man inom Stockholmshem tror att man genom uppförandet av fler ”sociala hus” och ”delningslägenheter” kan

  • minska bostadsbristen i huvudstaden.
  • komma åt ”ensamhetsproblematiken” där.

Och intresset för lägenheterna i Sociala huset på Södermalm i Stockholm är stort. På kort tid har enligt bostadsföretagets representant 12 000 intresseanmälningar gjorts på bostadsförmedlingen.

Mellanraslig gemenskap hintas

Inslaget slutar med att en medelålders afrikanska med stora problem att kommunicera på svenska samt en något äldre svensk kvinna båda i tur och ordning hyllar konceptet delningslägenheter, som enligt de båda intervjuade kan råda bot på ensamheten. TV-tittarna utelämnas till att själva bedöma huruvida de två kvinnorna redan bor i ett socialt hus – och i så fall kanske tillsammans i samma, eller kanske ännu endast anmält sitt intresse för ett sådant boende.