INRIKES. När brandmän som åkte ut på ett larm för att släcka en brinnande bil i Västerås utsattes för stenkastning under torsdagskvällen. Enligt polisen är området ett så kallat problemområde där det bor ”mycket rastlösa” och ”sysslolösa ungdomar”.

Det var under torsdagskvällen som räddningstjänsten larmades om en bilbrand i stadsdelen Bäckby i Västerås. När brandmännen kom till platsen och inledde släckningsarbetet av den brinnande bilen började ett ”ungdomsgäng” kasta sten på dem.

Polis tillkallades till platsen och fick under de två efterföljande timmarna skydda brandmännen från att släcka ytterligare två anlagda bilbränder. Även ett flertal bilar i området ska ha fått rutor sönderslagna och smällare ska ha använts för att elda upp parkbänkar.

Enligt polisen är bilbränder och stenkastning ett pågående problem i området Bäckby.

— Det är ett 40-tal personer i det här området som vi har problem med. De är från nedre tonåren och upp till 30-årsåldern, säger Ivan Åslund, RLC-befäl på polisregion Mitt.

Vidare säger han:

— De tänder på bilar och så springer de i väg när vi kommer. Sedan börjar de kasta sten.

Tidigare under torsdagskvällen fick polisen rycka ut i Bäckby efter uppgifter om ett misstänkt narkotikabrott. När de kom till platsen gjorde männen sig av med narkotikan och började kasta sten mot patrullen, som tvingades söka skydd bakom sin bil. Ännu fler poliser kallades till platsen för att avvärja vad som nu rubriceras som våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Ingen av stenkastarna har ännu gripits.

Källa:
Våldsamt upplopp – kastade sten på arbetande brandmän


  • Publicerad:
    2018-08-03 15:00