BRASILIEN. Jair Bolsonaro överför kompetensen för naturskydd till jordbruksdepartementet. Det befaras få långtgående skadliga effekter på miljön.

Jair Messias Bolsonaro. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil (CC BY 2.0)

Många analytiker trodde att Brasiliens nytillträdda president, sionisten och Israelvännen Jair Bolsonaro skulle tona ned sin retorik om samhällsåtgärder när han väl hade blivit vald, men istället rivstartar han med genomgripande förändringar.

Bara några timmar efter det att Bolsonaro svors in som president utfärdade han en exekutiv order om att överföra regleringen  och skapandet av nya  naturreservat till jordbruksdepartementet, som styrs av mäktiga exploateringsintressen. Det rapporterar The Guardian.

— Skogsavverkningen och våldet mot ursprungsbefolkningen kommer att öka, säger Dinaman Tuxá som är chefssamordnare för Apib, ett organ för Brasiliens ursprungsbefolkningar.

— Ursprungsfolken försvarar och skyddar miljön, säger Tuxá.

Bolsonaros beslut innebär att regeringen och starka globala ekonomiska intressenter lättare kan förbigå lokala behov. Tidigare kontrollerades gränserna för naturreservat av ursprungsbefolkningsmyndigheten Funai. Kompetensen från den myndigheten flyttas nu till en ny myndighet, ledd av en evangelisk pastor, som ska hantera kvinnors, familjers och mänskliga rättigheter.

Värt att notera är att detta sker samtidigt som den evangeliska rörelsen, lagom till att Bolosnaro tillträdde, gav ut ett frimärke för att hedra Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu. Han är den förste israeliske premiärminister att besöka Brasilien, och det skedde samtidigt som både Bolsonaro svors in och den nya människorättsmyndigheten inrättades under evangelisternas ministerstyre, dagarna innan årsskiftet.

På Twitter försvarar Bolsonaros den nya maktfördelningen med siffror som inte har med miljöaspekter att göra. Han skriver:

Mer är 15 procent av landets territorium är markerat som ursprungsterritorier och quilombos [en sorts reservatbosättningar]. Mindre än en miljon människor lever på dessa platser, isolerade från det sanna Brasilien, exploaterade och manipulerade av icke-statliga organisationer. Tillsammans ska vi integrera dessa medborgare.

Samtidigt säger Bolsonaros hälsominister Luiz Henrique Mandetta på onsdagen att den nya regeringen kommer att skära ned på sjukvård för urinvånare.

— Vi har siffror som visar att mycket mindre pengar spenderas på sjukvård den stora allmänheten på ursprungsbefolkningen, säger Mandetta, dock utan att hänvisa till den specifika statistik som han antyder.

Den inflytelserike TV-evangelisten Silas Malafia, som råkar vara nära vän med Bolsonaro, säger att de I-länder som för århundraden sedan högg ned sina skogar måste betala Brasilien om de vill att Amazonområdet ska bevaras.

— Ska vi bevara allting bara för att gringos förstörde allt de hade? frågar Malafia retoriskt.

Den förre miljöministern Marina Silva kommenterar på Twitter Bolsonaros nya politik:

Bolsonaro har börjat sitt regeringsarbete på värsta möjliga sätt.

Källa:
Jair Bolsonaro launches assault on Amazon rainforest protections


  • Publicerad:
    2019-01-06 10:35