UTRIKES. Brasiliens president Bolsonaro har upprört Israel efter att ha sagt att han kan tänka sig att förlåta den så kallade ”förintelsen”.

Bolsonaro underkastar sig judar i bisarr ritual.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har fått problem med sin nära samarbetspartner Israel. Under ett religiöst möte i Rio de Janeiro förra veckan använde Bolsonaro nämligen ”förintelsen” som ett exempel på en tragedi som ”vi kan förlåta – men inte glömma”.

Det räckte för att Israels president Reuven Rivlin skulle anklaga Bolsonaro för att försöka ”radera” minnet av förintelsen av judar. Rivlin tweetade argt att ”ingen ska ge order om förlåtelse från det judiska folket. Vi kommer aldrig att samarbeta med de som förnekar sanningen […] – inte individer eller grupper, inte partiledare eller statsledare.”

Bolsonaro har utmärkt sig som en stor vän av Israel som bland annat har öppnat en filial till Brasiliens ambassad i Jerusalem, vilket ses som ett första steg mot att flytta Brasiliens ambassad dit. Brasiliens nyvalde president blev också hyllad när han tidigare i år reste till Israel på ett fyra dagar långt besök.

Samarbetet mellan länder går ännu djupare än så. I början av året besökte nämligen Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Brasilien och förärades då med ett eget frimärke. Frimärket pryds av Benjamin Netanyahus porträtt och ett emblem med gratulationsutropet ”Mazel tov” och ”Israel 70 år” i vilket det även står ”Frälsaren”.

Netanyahu har ännu inte kommenterat händelsen och Israels ambassadör i Brasilien tar Bolsonaro i försvar och menar att han blivit missförstådd.

Källa:
Brazil’s Bolsonaro angers ally Israel by saying Holocaust can be ’forgiven’


  • Publicerad:
    2019-04-15 19:00