INRIKES I ett kontroversiellt utspel öppnar Centerpartiets nye partiledare Muharrem Demirok för ett samarbete med regeringen, inklusive SD. Samtidigt anklagas Demiroks interna kritiker för ”rasism”.

Under torsdagen valdes Muharrem Demirok till Centerpartiets nya partiledare, dock inte helt utan kontroverser. Demirok har avslöjats med nära band till den turkiska regeringen och hans egen kusin är en av president Recep Tayyip Erdoğans mest förtrogna diplomater.

Nu signalerar Demirok också en betydligt öppnare hållning till Sverigedemokraterna än sin föregångare Annie Lööf, som såg det invandringskritiska partiet som sin huvudmotståndare.

I en intervju med Expressen säger den nye centerledaren att han ”hoppas att regeringen håller ihop” och att han ”väntar på samtal” från statsminister Ulf Kristersson (M) om uppgörelser i riksdagen.

— Jag väntar på en inbjudan från Ulf Kristersson när det gäller energifrågan, när det gäller trygghetsfrågor. Jag är beredd, och kommer det en inbjudan kommer vi att delta i det här arbetet.

Dock påpekar Demirok att även Socialdemokraterna måste vara med i dylika uppgörelser. Han vill endast delta om det känns som ett ”brett samarbete”.

— Om det är en inbjudan som bara går till Centerpartiet och vi förväntas vara med i en överenskommelse med regeringen och SD då är det inte en bred överenskommelse. säger Demirok.

Alla inte trygga med "Muharrem" som partiledare

När Demirok skulle väljas fokuserade den interna kritiken inte endast på hans kopplingar till Erdogans regim, utan även på hans brist på koppling till landsbygden. Detta eftersom det uppenbarligen fortfarande finns centerpartister som tror att de tillhör ett landsbygdsparti.

— ”Centern överger landsbygden”. Det kan också stå ”Centern överger kärnväljare”. Tyvärr har vi provat den här vägen förut, att välja en storstadsledare. Vi vet alla hur det gick då, sa exempelvis Bo Hagström, ordförande för C i Gullspång, under partistämman.

Flera centerpartister från landsbygden hade dessutom problem att komma ihåg vad den tilltänkte partiledare egentligen heter.

— Väljer vi dig, Murak, så tror jag att tiden rinner ut för Centern, sa Bo Hagström vidare.

Lars Bäckström från Västerbotten beklagade sig också över att han aldrig fått träffa ”Murahemo”, som han beskrev som ”relativt okänd”.

Kritiken är "unken rasism"

Expressen citerar ett Twitterinlägg från Annie Lööfs tidigare pressekreterare Anna Simon-Karlsson som skriver att det är ”unken rasism” att inte kunna Demiroks namn eller anklaga honom för att inte kunna företräda landsbygden.

”Centerrörelsen måste sluta svansa för den här typen av personer som känner sig så oerhört entitled i sin ’centerbakgrund’ och tror att de har en mer självklar plats i partiet än någon som heter Muharrem och kommer från Vårby gård”, skriver hon bland annat.

Hon anser också att de som tycker att Demirok är ”okänd” borde hålla sig lite mer ”uppdaterade”.

”Att kalla en person som haft flera ledande och framträdande roller i partiet under de senaste två decennierna för ’okänd’, säger kanske mer om hur dålig koll man själv har och hur lite man själv ansträngt sig för att hålla sig uppdaterad”, skriver Simon-Karlsson.