TURKIET Den tilltänkte centerledaren Muharrem Demiroks kusin är Turkiets ambassadör i Eritrea och dessutom medlem i Erdogans ”elitkommitté”, avslöjar Samnytt. Centerpartiet vill dock inte svara på frågor kring Demiroks kopplingar till Turkiet.

Den antisvenske turken Muharrem Demirok är favorittippad att efterträda Annie Lööf som partiledare när Centerpartiet håller extrastämma i februari. Nu avslöjar Samnytt att han har släktband djupt inne i den turkiska regeringen.

Demirok har själv på sociala medier skrytit om sin kusin Ahmet Demirok, som har arbetat för Turkiets regering sedan 1993. 2010 utsågs han till Turkiets generalkonsul i London och 2013 till Turkiets ambassadör i Qatar. Idag är han ambassadör i Eritrea.

Ingår i Erdogans politiska "elitstyrka"

Dessutom är han en av elva män som ingår i den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans ”Offentliganställda tjänstemäns etikkommitté” – en kommitté som Erdogan grundade strax efter att han kom till makten 2003. Ahmet Demirok handplockades enligt Samnytt till kommittén av Erdogan själv efter det misslyckade kuppförsöket mot honom 2017.

Kommitténs uppdrag är att övervaka offentligt anställda i Turkiet så att de upprätthåller ett etiskt beteende. Presidenten, regeringen, parlamentsledamöterna, militären, rättsväsendet och universiteten är undantagna kommitténs övervakning.

2012 ska den tilltänkte centerledaren Muharrem Demirok dessutom ha vunnit ett pris som ”årets svensk/turkiska” politiker av Swedish Turkish Business Network, eller ”Sweturk”. Innan han vann gick han ut på sociala medier och uppmanade sina partikamrater i Centerpartiet att rösta på honom. Senare samma år fick han motta priset under en ceremoni på Sheraton Hotel i Stockholm, som Demirok själv beskrev som en ”gala”.

Kräver "total uppslutning" bakom Demirok

Samnytt har försökt att ställa frågor till Centerpartiet om Demiroks kopplingar till Turkiet. Men när de ringer partiets presschef Josefin Berglund slänger hon på luren.

I ett Facebookinlägg uppmanar nu centertoppen Alireza Akondi, som var en av Demiroks rivaler om att bli partiordförande, till ”total uppslutning” bakom den Turkiet-kopplade turken som valberedningens föreslagit.

”Att utomstående har ett intresse av att skapa rubriker och så splitt måste vi vara uppmärksamma på. Viktigt att vi gemensamt signalerar att Centerpartiet är och kommer för alltid att vara ett parti där laget är starkare än jaget. Politik är ett lagspel”, skriver Akondi.

Lokal partitopp hade kopplingar till "Grå vargarna"

Det är inte första gången som Centerpartiet har lyft fram kandidater som har kopplingar till Turkiet. 2018 tvingades man utesluta Mikail Yüksel, som toppade partiets riksdagslista i Göteborg. Detta då det framkommit att han hade ”starka kopplingar” till en turkisk nationalistorganisation som kallas ”Grå vargarna”.

Yüksel kom sedan att bilda Partiet Nyans, ett intresseparti för invandrare som i förra årets val tog mandat i Botkyrkas och i Landskronas kommunfullmäktige.