KRÖNIKA. Martin Saxlind skriver om hur han har tröttnat på hysterin kring corona och inte vill se utökade restriktioner i samhället.

Skärmdump på hur Aftonbladet fokuserar sin rapportering på corona.

Jag har tidigare varit lite avvaktande i coronafrågan men har den senaste tiden helt tröttnat på hysterin.

Förra vintern och våren när corona dök upp var det en ny grej. Det var då osäkert hur farligt viruset faktiskt var. I det läget kan det vara rimligt att vidta rätt drastiska åtgärder för att vara på den säkra sidan.

Nu har det dock gått nästan ett år och vi kan bättre bedöma hur farligt viruset är. I Sverige som vidtagit mindre åtgärder än många andra länder talas det om 6 000 dödsfall. Det kanske låter allvarligt, men siffran måste sättas in i en kontext.

Varje år dör det cirka 90 000 personer i Sverige. 6 000 dödsfall är därför inte en alltför uppseendeväckande siffra. År 2002 bodde det färre människor i Sverige än idag, men det dog 95 000 personer det året. Om det i år skulle dö 96 000 personer vore det alltså inte exceptionellt.

En stor del av de 6 000 personerna som dött med covid-19 är dessutom personer som redan innan pandemin befann sig i livets slutskede och sannolikt hade dött av någon annan anledning inom kort. Coronapandemin har alltså inte tagit 6 000 liv som annars hade funnits kvar 2021. Statistik från i våras bekräftade att det var väldigt sällsynt med dödsfall bland personer under 50 och att en stor majoritet av de döda var över 70 år gamla:

Endast 1,7 procent av dödsfallen återfinns bland dem under 50 år. 87 procent av dödsfallen gäller personer över 70 år.

Det statistiken väldigt tydligt säger enligt mig är att det framför allt är äldre som bör skyddas från corona.

Folkhälsomyndigheten som har tagit fram den nu aktuella siffran 6 000 är också tydliga med vad siffran faktiskt visar: ”Statistiken visar antalet personer med bekräftad covid-19 som avlidit, oavsett dödsorsak.” Det är alltså 6 000 personer som varit sjuka i covid-19 och samtidigt dött, men i en del fall har de egentligen dött av andra orsaker än coronaviruset.

Siffror från Östergötland visade att cirka 15 procent av de som räknades in i statistiken över avlidna med covid-19 i deras region egentligen dog av andra skäl. I 35 procent av fallen var covid-19 ”den dominerande dödsorsaken” och i 50 procent av fallen var det bara ”en bidragande orsak”.

Jag förstår att det är svårt att säga att en person dör av en specifik anledning eftersom det ofta är flera olika faktorer som samverkar när någon dör. Det krävs uppenbarligen en del extra jobb för att göra som i Östergötland där man mer detaljerat granskade dödsfallen. Det är därför inte konstigt att Folkhälsomyndigheten för enkelhets skull rapporterar personer som dör med – och inte av – covid-19.

Det som däremot blir absurt för mig är hur det i media tjatas och hetsas om siffrorna för smittade och döda. Man följer siffrorna lika noga som en fotbollssupporter följer målen i en fotbollsmatch och man har en ton som om världen håller på att gå under.

Som jag redan nämnt har jag tidigare varit avvaktande i den här frågan. Jag har bromsat en del skribenter på Nordfront som velat skriva om ”coronadiktaturen”, ”covid-1984” och liknande. Dels har jag tyckt att det mer har varit en utländsk fråga (eftersom Sverige ändå inte infört så mycket restriktioner jämfört med många andra länder), dels har jag tyckt att frågan inte varit så viktig och att en del galna konspirationsteorier ofta blandats in i den mest högljudda kritiken.

Jag tänkte också att Sverige införde en del åtgärder under våren som man inte ville backa ifrån alltför snabbt, men att myndigheterna efter sommaren eller fram till årsskiftet skulle dra tillbaka dessa då det blivit uppenbart att de var onödiga. Det hade varit det rationella, men nu under hösten har det istället på tonen från media och politiker låtit som att Sverige snarare kommer gå åt det andra hållet.

Förbudet mot sammankomster på över 50 personer förlängdes till slutet av maj nästa år, vilket i praktiken förbjuder den största regimkritiska demonstrationen 2021 – och då talar jag så klart inte om sossarnas egna 1 maj-tåg. Stockholm och andra regioner har också på lokal nivå börjat införa egna restriktioner.

Bland annat rapporterade SVT att vuxna av Region Stockholm uppmanas ”avstå idrottsträning, matcher, tävlingar och gym”. Även om vissa saker inte stängs ner genom tvång i Sverige så har t.ex. många idrottsföreningar på egen hand beslutat att skära ner i sin verksamhet eftersom man tolkat signalerna från medier och myndigheter som att det är bra att göra det. Utöver idrotten har mycket kulturell verksamhet stängts ner som museum, festivaler och liknande.

Det som stör mig är att det sett till riskerna är väldigt oproportionerligt hur mycket samhället förändrar sig för att bemöta corona och hur mycket fokus i den offentliga debatten som viruset upptar. Samhället bör så klart skydda äldre och de som befinner sig i andra riskgrupper, men det blir absurt att uppmana alla vuxna att inte gå på gym eller hålla på med annan idrott när det är så få personer under 50 som dör med covid-19. Träning är ju hälsosamt och på lång sikt ett skydd mot corona och andra virus.

Därför tycker jag att tonen i media borde vara mindre alarmistisk och mer ”så här ser läget ut och är du frisk och under 50 år gammal är riskerna rätt låga, bestäm själv om du vill sätta dig i karantän eller fortsätta leva som vanligt”. Att tänka på hygien och hålla avstånd till främmande människor är så klart vettiga saker som folk kan uppmanas att göra även när det inte pågår en pandemi. Om man därutöver har anhöriga som tillhör en riskgrupp får man ta hänsyn till och anpassa sig efter det. Personer inom sjuk- och äldrevård borde också vara extra försiktiga och testas regelbundet. Men för folk i gemen borde man komma rätt långt med sunt förnuft och eget avvägande av vad man är beredd att ta för risker.

Om Sverige istället fortsätter att gå i riktningen med utökade restriktioner och alarmistiska rekommendationer måste vi ifrågasätta det. Folkets frihet bör bara inskränkas av goda skäl och den aktuella situationen med coronaviruset kan inte ens rättfärdiga vissa av de redan vidtagna åtgärderna.


  • Publicerad:
    2020-11-10 09:00