INRIKES. Stora delar av konstnären Lars Vilks verk Nimis förstördes under torsdagskvällen i vad som förmodas vara en anlagd brand.

nimis

Nimis i Kullaberg.

Vid 18:30 tiden på torsdagskvällen larmade en privatperson om att en brand brutit ut i träkonstverket Nimis av Lars Vilks som ligger beläget i Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne. Nimis består av flera fristående delar som till största delen är byggda av drivved. Ungefär en fjärdedel av konstverket uppges ha brunnit ner.

— Det är de två yttersta tornen som har brunnit ned. Delarna av konstverket som finns längst in mot berget står kvar men brandmännen har släckt ned glödbränder även i de delarna. Nu tror vi dock att de delarna kan stå kvar, säger Lars Scotte, räddningschef i Höganäs.

Räddningstjänsten och polisen är överens om att branden är anlagd och en utredning om mordbrand har inletts. Även Vilks är inne på samma spår och säger att det krävs rätt duktiga eldare och mycket bensin för att bränna ner verket.

— Det rubriceras som mordbrand eftersom det handlar om ett stort ekonomiskt och kulturellt värde, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral.

Vilks påbörjade sitt arbete med Nimis redan 1980 och under åren har verket varit hotat av både rivning och eldhärjningar.

— Det är som i gamla tider. På 80- och 90-talen var det stora kontroverser och det har brunnit rejält två gånger tidigare. Så långt är jag inte helt överraskad att det händer något, säger Vilks.

Källa:
Lars Vilks konstverk Nimis förstört i brand


  • Publicerad:
    2016-11-25 07:20