KULTURREVOLUTIONEN. Demokrater i USA framför skarp kritik mot polisen, i synnerhet för dess sätt att hantera upplopp. Men kritiken kommer – likt förslagen om avfinansiering och avväpning, ofta långt ifrån någon stridszon.

Senator Ed Markey längst fram i bild. Till höger om honom står Alexandria Ocasio – Cortez. Foto: Senate Democrats (CC BY 2.0)

Massachusetts senator Ed Markey nu har uttalat att polisen bör berövas sina vapen, samtidigt som upplopp rasar runt i USA. Dessa uttalanden har av nationella medier kritiserats för att vara allt från oansvariga till omoraliska.

I kölvattnet till Black Lives Matter-upploppen anklagar demokrater runtom i USA polismyndigheter i USA för att utgöra en i grunden ”ondskefull och förtryckande kraft”.

Fördömanden av ordningsmaktens representanter I USA kommer nu från demokrater av olika politisk färg.

Presidentkandidaten och vänsterliberalen Joe Biden har i uttalanden hävdat att polisen är ”systematiskt rasistisk”, de feministiska aktivisterna Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Alexandria Ocasio – Cortez med flera har krävt att polismyndigheter runtom i USA ska ”avfinansieras”.

Den notoriskt Trump-kritiska senatorn Kamala Harris begav sig till Wisconsin för att besöka Jakob Blakes familj, en misstänkt kriminell som drog kniv när han arresterades och därför sköts av poliser.

Däremot gjorde hon inget liknande besök hos de två poliser i Los Angeles som blev utsatta för ett oprovocerat avrättningsförsök i Comton förra helgen.

På sociala medier har sedan skarp kritik framförts mot att en senator i Kalifornien besöker en kriminells familj i Milwaukee, men däremot inte två poliser i deras hem i hennes egen hemstat, i synnerhet som sagde senator tidigare var statens justitiekansler.

Råd från senator mer än 500 mil från upploppen

Den senaste demokraten att komma upp med kontroversiellt förslag beträffande polisen och dess verksamhet är alltså Massachusetts senator Ed Markey. Hans råd är att det nu är rätt tidpunkt för att ”avväpna” polisen.

Russia Today (RT) kommenterar sarkastiskt:

Vilket genomtänkt förslag är inte detta? I ett läge där huliganer löper amok runtom i den nation som har de tyngst beväpnade medborgarna i världen, och under ett år då 34 poliser avsiktligt dödats i skottlossning under sin tjänsteutövning, vill Markey beröva dem möjligheten att försvara sig.

Ed Markey vill dock inte ta ifrån poliser all beväpning, utan endast de ”krigsvapen” som de enligt honom förfogar över.

Kritik har riktats mot senatorn för att han på över 500 mils avstånd agerar rådgivare åt den mest upploppsplågade staden i nationen. Så här lyder hans anklagelser mot polismyndigheten i Oregons huvudstad:

Portlandpolisen attackerar vanemässigt fredliga demonstranter på ett brutalt sätt. Vi måste ta ifrån dessa poliser och varenda annan polismyndighet i Amerika deras krigvapen och genomdriva ett nationellt förbud mot tårgas, gummi- och plastkulor och expanderande ammunition.

RT:s skribent håller inte med om beskrivningen:

…Jag slår vad på att tårgas hamnar ganska långt ner på en lista över moderna militärvapen som används på fältet, i synnerhet av amerikansk militär, vilken under Barack Obamas ämbetstid favoriserade drönare och Hellfire-missiler.

Portlands borgmästare demokraten Ted Wheeler instruerade nyligen stadens polismyndighet att sluta använda tårgas mot de ”fredliga” demonstranter (som har förvandlat staden till en krigszon varje natt sedan den 25 maj).

Oregons Statspolis har därefter uttalat att Wheelers order var ”obetänksam och kortsiktig” medan Portlandspolisen beskriver den som ”farlig”. De skriver:

Förbudet mot tårgas kommer att göra det mycket svårt att sätta stopp för den här sortens våld utan att förlita sig på betydligt högre nivåer av fysiskt tvång – med en motsvarande förhöjd risk för allvarliga skador hos som väl individer i allmänheten och poliser.

Det störta polisfacket i USA, The Fraternal Order of Police, har nu formellt uttalat sitt stöd för Donald Trumps presidentvalskampanj.

För att återkomma till presidentkandidaten Joe Biden, så har han på sociala medier anklagats för att i sin kampanj utpressa väljarkåren med våld.

”Rösta på mig och upploppen kommer att upphöra” är budskapet, menar man, och hävdar att kandidaten härvid blundar för det faktum att upploppen äger rum i städer styrda av demokraterna, vilka i sin tur vägrar ta emot hjälp från den federala staten och fördömer den som ”ockupation” när den ändå sätts in.


  • Publicerad:
    2020-09-28 15:00