MÅNGKULTUREN. Bygglovet avslogs efter engagerat svenskt motstånd. Men nu trixar Karlstad med regelverket för att den ska kunna byggas.

En skiss av hur moskén i Karlstad skulle se ut. Skärmbild: Twitter.

Så sent som för ett par veckor sedan blev det ”klart” att Islamiska kulturföreningens planerade bygge av en jättemoské i stadsdelen Rud i Karlstad stoppats.

Genom trixande har kommunen som styrs av en cocktail bestående av en blå-röd-grön allians nu sett till att moskén ändå kan byggas – mot svenskars önskemål.

Rauf Ahmadi som är ordförande i Islamiska kulturföreningen i Värmland och tillhör en intolerant islamistisk fundamentalistisk gren av sunniislam, har helt struntat i svenskarnas invändningar, trots hundratals klagomål och 165 överklaganden på det planerade bygget.

— Vi har religionsfrihet, vi har demokrati, och det kommer gälla, har Rauf Ahmadi sagt till SVT, och ger uttryck för att inte bry sig om att Sveriges religionsfrihet innefattar rätten att slippa religion. Svenska seder bryr han sig dock inte om, och skakar inte hand med folk – särskilt inte med kvinnor – för det går emot hans kultur.

Turerna beror enligt tidningen Nya Tider (vecka 39) på att engagerade svenskar och jurister tillhörande föreningen Det Fria Sverige (DFS) insåg att man var tvungna att hitta en konkret angreppspunkt för att stoppa bygget. Att moskén strider mot god sed i Sverige, räcker inte.

Därför angrep man kravet på att en så pass stor moské skulle behöva 120 parkeringsplatser, mot de befintliga 19.

Även Nordiska motståndsrörelsen spred i somras budskapet om att moskébygget behövde stoppas.

DFS strategi fungerade och ledde till att Länsstyrelsen avslog bygglovet.

Men nu kör den vänster-högra alliansen i Karlstad över alla som har invändningar, och ger salafisterna vad de vill ha.

För att möjliggöra moskébygget beslutade på onsdagen Teknik- och fastighetsnämnden i att förlänga arrendetiden för parkeringsplatserna vid den planerade moskén på Rud från ett år till tio år.

Det var Centerpartisten Henrik Lander som är ordförande i nämnden som gav sin förvaltning uppdraget att skriva ett nytt parkeringsavtal på tio år för att möjliggöra bygget av moskén på Rud.

— Med det här beslutet hoppas vi att både länsstyrelsen och stadsbyggnadsnämnden är nöjda. Parkeringsavtalet börjar gälla om två år. Det blir ingen betalning under byggtiden, säger Lander (C).

Moskén ska byggas i två plan och en 22 meter hög minaret intill som föreningen vill bygga. Ingen har fått reda på hur moskébygget ska finansieras. Det är hemligt.

Rauf Ahmadi säger att en uppskattning är att bygget kan komma att kosta mellan 18 och 22 miljoner kronor.

Islamiska kulturföreningen kan efter undertecknandet nu lämna in en ny bygglovsansökan till stadsbyggnadsnämnden. Om DFS har en plan för hur den bygglovsansökan ska bekämpas, är ännu inte känt.

Många kommentarer på Disqus är hårda i sin kritik. Några skriver om ”landsförräderi” och att ”politikerna inte vet vad de tillåter för mörka krafter i Sverige”. Andra bekymrar sig över att de på senare tid omdebatterade rasfrämmande klanerna som infiltrerat svensk politik och svenska myndigheter, kanske är de som har lyckats genomdriva beslutet inom Karlstad kommun.


  • Publicerad:
    2020-09-24 18:00