LÖGNPRESSEN. I en DN-ledare signerad Erik Helmerson lanseras teorin om att folk skulle vara ”trötta på högerpopulismen”. Som skäl anger han en rad punkter som gör att han själv ogillar sina politiska motståndare.

Erik Helmerson. Foto: Arild Vågen (CC BY-SA 3.0) .

Erik Helmerson, ledarskribent på den judiskägda tidningen Dagens Nyheter, har fått för sig att folk håller på att tröttna på det han kallar för ”högerpopulism”. Helmerson anser att ”väljarnas kärleksaffär med populismen sakta håller på att svalna” och tillägger att ”nyförälskelsen är definitivt över”.

Istället för att föra fram belägg för sin tes presenterar Helmerson en punktlista över saker som han själv anser är dåligt med den så kallade högerpopulismen. Det handlar om alltifrån att ”högerpopulister” skulle vara grälsjuka till att man endast skulle fokusera på invandring.

Att sverigedemokrater emellanåt gillar inlägg på sociala medier som postats av mer radikala individer har Helmerson också tröttnat på. Liksom att många systemkritiker anser att Ryssland och Vladimir Putin är att föredra framför den västerländska liberaldemokratin.

Han menar också att så kallade högerpopulister sysslar med självömkan. ”Självömkan. Kränktheten. Det eviga ältandet av gamla oförrätter. Oviljan att gå vidare. Få saker är mer irriterande i ett förhållande”, skriver Helmersson.

Men det värsta av allt är enligt Helmerson ”whataboutismen”, eller ”oförmågan att ta ansvar för egna dummerjönserier”. Enligt DN-skribenten har man gjort ”’men du då’ och ’det var faktiskt han som började’ till stor statskonst”. Han erkänner förvisso att detta är frekvent förekommande även inom andra politiska läger, men menar att det faktiskt var de så kallade högerpopulisterna som började.

Det framgår dock inte i ledaren ifall det finns någon folklig förankring i hans klagomål.

Källa:
Erik Helmerson: Därför måste vi göra slut med högerpopulismen


  • Publicerad:
    2019-07-15 13:30