DOKUMENTÄR. Dokumentärfilmen ”A Swedish Elepanth” premiärvisades under Almedalen i somras efter en uppmärksammad debatt där bland annat Aron Flam, Anders Lindberg och Alexander Bard deltog. Nu finns dokumentären – som handlar om de politiska spänningarna och det polariserade debattklimatet i Sverige – på Youtube.

Paneldiskussionen som föranledde premiärvisningen av ”A Swedish Elephant” på Almedalen blev något av en milstolpe i svensk offentlig debatt. Några av höjdpunkterna på det yttrandefrihetsvänliga eventet var när Aftonbladets Anders Lindberg skrattades ut efter att han avslöjade att han inte ansåg att Public Service är vänstervridet, samt när Nordisk alternativhögers Christoffer Dulny ställde frågor om Finspång till juden Aron Flam.

Inledningsvis ville dokumentärskaparna att SVT skulle visa filmen. När SVT tackade nej valde man att istället publicera den på Youtube, vilket man gjorde under torsdagen.

I dokumentärfilmen intervjuas ett i sammanhanget relativt brett spektrum av debattörer om det politiska klimatet i Sverige, alltifrån AFA- och Expogrundaren Tobias Hübinette till den borgerliga invandringskritikern Rebecca Weidmo Uvell.

Så här beskriver skaparna själva vad dokumentären handlar om:

A Swedish Elephant är en film som speglar dagens svenska samhälle, de politiska spänningarna och det polariserade debattklimatet i vårt land. Vi har haft privilegiet att intervjua flertalet av Sveriges kända samhällsdebattörer, journalister och akademiker. Bl.a Janne Josefsson, Alexander Bard, Jerzy Sarnecki, Anders Lindberg, Tobias Hübinette, Inte rasist men, Ebba Witt-Brattström, Stig-Björn Ljunggren och Rebecca Weidmo Uvell.

Se dokumentären nedan:

Se även den uppmärksammade debatten i samband med premiärvisningen:


  • Publicerad:
    2018-09-01 07:30