USA Under natten till fredagen svensk tid meddelade en jury i New York att Donald Trump är skyldig till 34 bokföringsbrott. Efteråt kallade Trump rättegången för riggad och genomförd av en korrupt domare.

Rättegången om de så kallade mutpengarna som USA:s expresident Donald Trump stod åtalad för att ha betalat ut i samband med valkampanjen 2016 kulminerade i natt med att juryn meddelade sitt beslut i skuldfrågan. Trump döms på samtliga 34 punkter och riskerar nu fyra års fängelse.

Åtalet har letts av en George Soros-sponsrad åklagare i New York vid namn Alvin Bragg, som under sin valkampanj hade som främsta vallöfte att ”sätta dit Trump”. Rättegången leddes dessutom av en annan demokrat, nämligen domaren Juan Merchan, som avslöjats med att ha donerat pengar till Trumps ärkerival Joe Biden samt till en organisation kallad ”Stop Republicans”. Trots att domare inte får göra politiska donationer i USA tilläts Merchan fortsätta eftersom summan ansågs vara så låg.

Åklagarens sjärnvittne under rättegången var Trumps tidigare advokat, juden Michael Cohen. Han har tidigare dömts för att ha betalat ut pengar till bland annat den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om sin tidigare relation med Trump.

Rättegången har anklagats för att ha varit politisk och för att ha vilat på en svag grund. Kritiker har bland annat pekat på att Cohens trovärdighet kan ifrågasättas och att det egentligen saknas direkta bevis för att Trump skulle ha känt till advokatens transaktioner.

Det kanske mest uppseendeväckande är att åtalet är fullt med en rad juridiska teknikaliteter, som i vanliga hade hindrat fallet från att överhuvudtaget tas till domstol. Bland annat har de bokföringsbrott och brott mot lagar om kampanjfinansiering, som åklagaren måste bevisa att Trump gjort sig skyldig till för att överhuvudtaget åtala honom för de allvarligare brotten, en preskriptionstid på två år.

Merchan kommer att besluta vilket straff Trump får den 11 juli, men under en presskonferens efter jurybeskedet sa expresidenten att det verkliga utslaget kommer i november, då USA:s presidentval hålls.

— Det var en riggad rättegång av en kluven domare som var korrupt, sa Trump och fortsatte:

— Det var en riggad rättegång, en skam. De gav oss ingen rättvis chans. Vi låg på fem procent eller sex procent [chans att vinna] i detta distrikt, i detta område.