USA Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har blivit åklagarens sjärnvittne i en av de många rättegångarna mot ex-presidenten. Men frågan är nu ifall hans trovärdighet håller för att fälla Trump.

Redan 2022 stod det klart att USA:s expresident Donald Trump åtalades på 30 punkter av en George Soros-sponsrad åklagare i New York. Den huvudsakliga åtalspunkten är de stora summor pengar som den judiske advokaten Michael Cohen betalade ut i syfte att tysta påstådda kärleksaffärer före 2016 års presidentval.

Enligt Trumps försvarare finns det inget som tyder på att Trump var inblandad i transaktionen, som dessutom bedöms som bokföringsbrott och brott mot lagar om kampanjfinansiering och därmed ska vara preskriberat. Men Cohen valde förra året att förråda Trump och låta sig användas av åklagaren som ”sjärnvittne” i åtalet. Detta trots att han 2017 uppgav att han ”skulle göra allt för att skydda Trump”.

I en dramatisk utveckling under den nu pågående rättegången mot Trump i New York vittnade ex-presidentens tidigare advokat och ”fixare” Cohen om de så kallade hyschpengarna. Cohen har presenterat sig i domstolen som en nyckelperson i de tvivelaktiga transaktionerna, som han själv 2018 dömdes för att ha betalat ut.

Under sitt vittnesmål har Cohen hävdat att Trump inte bara var fullt medveten om betalningarna till Stormy Daniels och Karen McDougal, men också aktivt beordrade dem för att undvika skandal. Enligt Cohens vittnesmål ska Trump bland annat ha sagt: ”Var bara beredd, det kommer att vara många kvinnor som träder fram”, rapporterar NBC.

Cohens roll i denna affär har varit central, och han beskriver sig själv som den som löste ”problemen” åt Trump, vilket han gjorde genom att koordinera betalningar som var utformade för att förhindra att kvinnor gick ut med sina berättelser. Han hävdar att detta var avgörande för att skydda Trumps image under valkampanjen, snarare än hans privatliv eller äktenskap.

Detta är bara toppen av isberget i en serie rättsliga utmaningar som Trump står inför, med påståenden om missbruk av kampanjfinansiering och manipulation av medier. Cohens vittnesmål kan antingen stärka eller sänka åklagarens mål, då advokatjudens trovärdighet anses som låg.

Just nu förbereder sig Trumps försvarsadvokater för att korsförhöra Cohen i de kommande sessionerna, där de sannolikt kommer att ifrågasätta både hans trovärdighet och motiv.