SKELLEFTEÅ. Idag dömdes fyra unga utomeuropeiska invandrare för en grov gruppvåldtäkt i Skellefteå. Straffen för våldtäktsmännen slutade på några månaders fängelse och ungdomsvård.

skellefteå kulturberikning

Lördagen den 29 september 2013 besökte en ung tjej en av Skellefteås krogar. Under kvällen konsumerade hon en stor mängd alkohol och blev så småningom väldigt berusad. Någon gång under kvällen träffade hon Daniel Jafari och några vänner till honom. Den unga kvinnan var vid tillfället nära vän med Jafari. Efter krogbesöket beslutade kvinnan att följa med de ”ensamkommande flyktingbarnen” till en av dessas lägenhet i Skelleftehamn

Redan på bussen på väg till Skelleftehamn somnade kvinnan till. Väl framme vid destinationen lade hon sig i en  säng för att sova. När hon senare vaknade till märkte hon att en av invandrarna höll på att våldta henne, hon kände en kraftig smärta från underlivet och insåg vad som hade hänt. Flickan har bara svaga minnesbilder från händelseförloppet, men hon har med säkerhet kunnat peka ut tre av gärningsmännen.

Efter att hon vaknade till liv igen rafsade hon ihop sina kläder och flydde från lägenheten, hon kände att hon hade mycket ont och blödde från underlivet. När hon kommit ut ringde hon en kompis samt 112 och anmälde händelsen till polis. Flickan har i förhör berättat att hon efter händelsen har tappat livslusten och har svårt att lite på människor.

Utredningen mot de misstänkta våldtäktsmännen lades under hösten 2013 ned i brist på bevis. En annan åklagare öppnade utredningen igen under våren 2014 men lade återigen ned förundersökningen i mars 2014. I maj 2014 återupptog en överåklagare fallet för en tredje gång, denna gång ledde det till dagens fällande dom.

Tingsrätten har kommit fram till att tre av de åtalade har gjort sig skyldiga till grov våldtäkt, där minimistraffet ligger på 4 års fängelse. I ett fall ansåg man bara att bevisen räckte till att fälla för försök till grov våldtäkt. Tingsrätten ger dock straffrabatt på grund av de åtalades ålder. Man gör även avdrag på straffet på grund av så kallad billighetshänsyn:

Vid inte bara ett utan två tillfällen har de fått besked om att de inte längre är misstänkta för brott, för att sedan få kännedom att förundersökningen har återupptagits. Ovissheten och de tvära kasten skulle troligen vara nedbrytande för vem som helst…/…Det har under huvudförhandlingen framkommit att de tilltalade har mått mycket dåligt under det senaste året…

Åklagaren har även i ett fall yrkat på fem års utvisning, tingsrätten avslår det yrkandet med motiveringen att fängelsestraffet är för kort för att motivera en utvisning.

Dömda:

  • Robel Embaye född 950215, medborgare i Eritrea – döms till 3 månaders fängelse för grov våldtäkt
  • Daniel Jafari född 950520, medborgare i Afghanistan – döms till 3 månaders fängelse för försök till grov våldtäkt (har försökt våldta målsäganden, men hade problem med potensen och kunde inte fullborda våldtäkten)
  • Goitom Muluberhan född 960514, medborgare i Eritrea – döms till 2 månaders fängelse för grov våldtäkt
  • Fredy Camacho född 961215, medborgare i Colombia – döms till ungdomsvård för grov våldtäkt

Källa:
Skellefteå tingsrätt mål: B 1059-13


  • Publicerad:
    2014-10-17 16:58