INRIKES. Judiska ättlingar i Ludvikatrakten planerar att fly bygden. Detta på grund av Nordiska motståndsrörelsens verksamhet i området.

Nordiska motståndsrörelsens särskilt framgångsrika etablering i Ludvika med omnejd har väckt reaktioner hos många. Sveriges radio (SR) väljer dock att inte intervjua någon av de många svenskar som stöder den nationalsocialistiska organisationen för att åskådliggöra organisationens positiva inverkan på Ludvika kommun. I stället väljer de att lyfta fram bygdens fåtaliga judiskättade befolkning.

Efter andra världskriget hamnade nämligen runt 300 judiska kvinnor på Grangärde turisthotell som ligger nära Ludvika. Fortfarande ska det bo kvar runt 100 judiskättade människor i bygden.

En av dessa uppger till SR att några han känner känner en ”väldig oro och rädsla” och att han själv gör detsamma ”till och från”.

— Jag vet de judar som känner att de inte vill bo kvar i Ludvika om det här fortsätter med tanke på den historia som familjerna och släkterna har varit med om. Det är en del av ett jättetrauma, säger han.

SR:s grovt antinordiska vinklingar på Motståndsrörelsens inverkan kommer strax innan organisationens första majdemonstration i staden. Artikeln om Ludvikas judar är bara en av många som i dagarna hetsar mot den nationalsocialistiska organisationen.

Källa:
Judar i Ludvika rädda för nazisterna


  • Publicerad:
    2018-04-30 20:10