KULTUR. Juden Bob Iger, som bland annat ansvarat för Disneys senaste Star Wars-filmer, har plötsligt meddelat att han avgår som VD för bolaget.

Disney har sedan man tog över Star Wars-varumärket valt att producera ett antal nya filmer, som alla mött hård kritik från fans, samtidigt som filmerna knappt har gått med vinst. Ansvarig för fiaskot har bolagets judiske vd Bob Iger varit.

LÄS ÄVEN: PK-filmen ”The Last Jedi” sågas av tittare – måste vara ”ryska troll”

Enligt New York Times har Iger tidigare skjutit upp sin pension fyra gånger. Men nu har han plötsligt meddelat att han avgår.

— Det är endast plötsligt i andras ögon eftersom vi inte tar talat om det öppet. Men jag har diskuterat detta med företagets styrelsemedlemmar under flera månader, säger Iger i en kommentar.

Bob Iger kommer att ersättas av 27-årige Bob Chapek, som arbetat på Disney i många år – bland annat som chef över Disneyland-verksamheten.

För att ”göra övergången smidigare” kommer dock Iger att sitta som ordförande för Disneys styrelse och i praktiken leda företagets arbete fram tills hans kontrakt går ut den 31 december 2021.

Enligt New York Times överraskade Igers plötsliga avgång både Hollywood och Wall Street, och Disneys aktie kom efter beskedet att falla tre procent.

Källor:
Disney C.E.O. Bob Iger Hands Keys to Magic Kingdom to Its 7th Chief
Has Disney’s ”Star Wars” Acquisition Been a Failure?


  • Publicerad:
    2020-02-26 11:00