KULTURMARXISM. I den nylanserade strömningstjänsten Disney Plus varnas tittarna för att plattformens äldre serier och filmer kan innehålla ”rasfördomar” och ”föråldrade kulturella skildringar”.

Den tecknade filmen om Dumbo från 1941 har kritiserats för rasism på grund av användningen av så kallat blackface. Skärmbild.

Tisdagen den 12 november lanserade Disney sin nya strömningstjänst Disney Plus. Plattformen lider ingen brist på innehåll då man har exklusiva rättigheter till hela företagets produktionskatalog, inklusive allt ifrån originaltecknade klassiker som Djungelboken och Dumbo till vår tids Pixar-, Marvel- och Star Wars-filmer.

Strömningstjänsten erbjuder för närvarande över 500 tv-program och filmer, och den har i nuläget tio miljoner användare, rapporterar Variety.

För att kunna erbjuda tittarna de populära klassiska tecknade filmerna i katalogen har Disney Plus valt att anpassa sig till dagens politiskt korrekta kulturklimat och har försett en del av dessa filmer med en varningstext:

De tecknade filmer som du nu kommer att se är produkter av sin tid. De kan återspegla några av de etniska och rasistiska fördomar som var vanliga i det amerikanska samhället. Dessa skildringar var fel då, och de är fel idag. Trots att dessa tecknade filmer inte representerar dagens samhälle väljer vi att presentera dem så som de ursprungligen skapades, för att göra på något annat sätt skulle vara detsamma som att påstå att dessa fördomar aldrig har existerat.

Exempel på filmer som dagens kulturmarxister anser är kontroversiella, och som därför har försetts med varningstext, är Dumbo som kritiseras för användandet av så kallat ”blackface” (svartsminkning), Djungelboken som anses innehålla ”föråldrade kulturella skildringar”, samt Aristocats och Peter Pan som anklagas för ”rasistiska framställningar av karaktärer”.

Det finns också filmer som exempelvis Sången om Södern från 1946 som Disney valt att inte alls lägga upp på plattformen, eftersom den anses framställa afroamerikaner, och speciellt förhållandet mellan befriade slavar och deras tidigare ägare, på ett rasistiskt sätt.

Strömningsmarknaden är het och växer kraftigt just nu. Nyligen lanserade Apple sin nya plattform TV Plus och HBO introducerade HBO Max. Enligt filmskribenten Elaine Low på Variety är förväntningarna på Disney Plus skyhöga och konkurrensen stenhård.

Källa:
Disney Plus Warns Users Older Movies Have ‘Outdated Cultural Depictions’


  • Publicerad:
    2019-11-14 12:50