INRIKES. Efter att den kände Youtubestjärnan PewDiePie betalat två indier för att hålla i en skylt där det stod ”Död åt alla judar” har Disney valt att avbryta sitt samarbete med honom.

Det var den 11 januari som svensken Felix Arvid Ulf Kjellberg, mer känd som Youtubestjärnan PewDiePie, la upp ett klipp på två dansande indier som han hade betalat för att stå med en skylt där det stod ”död åt alla judar” på. För att få indierna att genomföra aktionen betalade PewDiePie dem via nätsajten Fiverr som tillhandahåller olika enklare tjänster mot betalning. Efter att indierna genomfört PewDiePies önskan blev de dock avstängda från sidan. Ett tilltag som svensken beskyller Fiverrs ägare Shai Wininger och Micha Kaufman för, vilka han korrekt identifierar som judar.

Den svenska Youtubekanalen sponsras av Maker Studios som ägs av Disney men det samarbetet avbryts nu efter en artikel i Wall Street Journal där man ifrågasätter Kjellbergs skämt. Kjellberg själv säger att det var ett skämt som gick för långt och att hans kanal används som underhållning och inte är ”en plats för seriösa politiska kommentarer”.

Wall Street Journal påstår dock att den aktuella videon bara är en i raden som har använt sig av antisemitiska skämt eller nazistiskt bildspråk.

— Även om Felix har skapat sig en hängiven skara följare genom att vara provokativ, så har han helt klart gått för långt i det här fallet och de här videorna är olämpliga. Maker Studios har tagit beslutet att avsluta vårt samarbete med honom, säger en talesperson för Maker Studios till Business Insider.

PewDiePie är världens största Youtube-användare med över 52 miljoner följare och har under det senaste året bland annat gjort flera referenser till bland annat Adolf Hitler och hakkors.

Källa:
Disney bryter med Pewdiepie efter grova skämt om judar


  • Publicerad:
    2017-02-14 08:00