JUDISK MAKT. En ny lag i Florida förbjuder permanent svartlistning av politiker från sociala medier – för alla företag ”utom de som äger och driver en nöjespark”. Facebook tillråds nu att öppna ”Zuckerland”.

Är ”Zuckerland” lösningen för Facebook? Bild: Pixabay.com

Nordfront har en och annan gång tidigare skrivit om den judisk-ägda nöjesjätten Disney. Företaget har nu hamnat i fokus i samband med en kommande lagändring i en amerikansk delstat.

Florida blir inom kort den första delstat i USA att bestraffa sociala medieföretag som utestänger politiker från deras plattformar. Förespråkare har hyllat lagen som en seger för yttrandefriheten, medan kritiker har kallat den ”en politisk ploj”.

Under SB 7072 kommer teknikjättar såsom Facebook och Twitter förbjudas att permanent svartlista en politiker som ställer upp i ett val.

Böter på 250 000 dollar per dag kommer att utfärdas för permanent avstängning av kandidat i delstatsvalen, medan 25 000 dollar blir påföljden för samma åtgärd i övriga val.

Lagen är tillämpbar endast för plattformar med fler än 100 miljoner användare per månad och företag kommer fortfarande tillåtas sanktionera politiker med 14-dagarsavstängningar.

Även separata inlägg kommer fortsättningsvis tillåtas tas bort om de överträder plattformens policy.

Lagförslaget godkändes på torsdagen i båda Floridas lagstiftande instanser och förväntas undertecknas i av den republikanska guvernören Ron DeSantis de närmaste dagarna.

Bekriga Big Tech-kartellen!
DeSantis har förespråkat den nya lagen som en del av ett löfte att ”ta sig an Big Tech-kartellen”. I februari efterlyste han åtgärder mot ”det monopol på kommunikationsplattformar” som ”övervakar och kontrollerar” Floridaborna.

Lagstiftare på delstatsnivå som stöder lagförslaget har uttryckt sig i liknande ordalag.

Sålunda kommenterade republikanen John Snyder att lagen kommer att klargöra för Silicon Valley att de inte är ”sanningens absoluta upprätthållare”. Han fortsatte:

Konstitutionen innehåller inget finstilt om att endast visst tal är fritt och skyddat.

Andra menar emellertid att lagen kan få motsatt effekt. Steve DelBianco, ordförande för NetChoice, en grupp som förespråkar yttrandefrihet på internet, argumenterade förra månaden emot den nya lagen och beskrev den som ett angrepp på yttrandefriheten.

Öppna Zuckerland, Mark!
Vissa lagstiftare har pekat på det talande faktum att lagen undantar företag som ”äger och driver en nöjespark” – och därmed ger Disney-ägda appar en fribiljett. Disney World ligger i Florida.

Demokraten Anna Eskamani menar att lagen är ”skräddarsydd för att passa ett visst företag” – ”ägt av en viss folkstam” har andra lagt till.

En republikansk lagstiftare föreslår nu enligt Russia Today (RT) [likaledes judisk-ägda] Facebook att kringgå lagen genom att öppna ett ”Zuckerland” i Florida.


  • Publicerad:
    2021-05-02 15:40