KULTUR Disneys vd Bob Chapek avskedas och företagets styrelse återinsätter Chapeks föregångare Bob Iger tillsvidare. Chapek har mest gjort sig känd för sitt stora intresse i att sprida homopropaganda till barn.

Disneys kontroversielle vd Bob Chapek har avskedats av företagets styrelse. Chapek är mest känd för att ha gjort att Disney förknippas med grooming tack vare sitt intresse för hbtq-frågor, homopropaganda till barn och så kallad kritisk rasteori.

Dessutom hamnade Bob Chapek i en stor konflikt med Floridas guvernör Ron DeSantis när han valde att använda Disney för att öppet utmana delstatens lagar mot homopropaganda som riktas mot barn upp till årskurs tre. Chapeks agerande ledde till att Disney förlorade det unika självstyre som man haft runt sin nöjespark i Orlando.

Under Chapeks ledarskap uttryckte Disney helt öppet att man försökte påverka barn genom att inkludera sexualliberalism och homopropaganda i sina produktioner. Journalisten Christopher Rufo lyckades exempelvis komma över ett videoklipp där Disneyproducenten Latoya Raveneau väldigt ogenerat vittnar om hur det fungerar på Disney.

— Vårt ledarskap där borta har varit så välkomnande till min inte alls så hemliga bögagenda. Jag brukar bara, där jag kan, helt enkelt lägga till bögerier. Ingen brukar stoppa mig och ingen försöker stoppa mig, säger Raveneau i klippet.

Återanställer jude som ligger bakom Star Wars-fiasko

Som ny vd återanställer Disney juden Bob Iger, som tvingades avgå som vd 2020 efter företagets otaliga fiaskon sedan man tog över Star Wars-varumärket.

”Styrelsen har dragit slutsatsen att Disney nu ger sig in i en allt mer komplex period av förändringar inom industrin och Bob Iger är på ett unikt sätt anpassad att leda företaget genom denna viktiga period”, skriver Disneys styrelse i ett uttalande.

Många överraskas av beskedet eftersom Bob Chapek fick förnyat förtroende i ytterligare tre år av Disneys styrelse så sent som i juli, skriver Yahoo News.

— Jag är extremt optimistisk inför detta fantastiska företags framtid och överväldigad av att få förfrågan av styrelsen att återkomma som vd, säger Iger i ett uttalande.

— Disney och dess ojämförbara koncept och varumärken har en särskild plats i hjärtat hos så många människor i hela världen – framförallt hos våra anställda, vars hängivenhet till detta företag och dess uppdrag är en inspiration, fortsätter han.

Disneys aktier har sjunkit med 40 procent under 2022, men efter beskedet om att Bob Chapek får sparken ska aktien ha stigit med 8 procent, enligt Yahoo News.