BROTT. Ephrem Yohannes, etiopiern som brutalt våldtog och mördade svenska Elin Krantz den 26 september 2010, förflyttades nyligen till Salbergaanstalten på grund av aggressivt beteende men har även där fortsatt att missköta sig.

Mördaren och våldtäktsmannen Ephrem Tadele Yohannes.

Det var kvällen den 26 september 2010 som Elin Krantz tog femmans spårvagn i Göteborg efter att hon varit ute och roat sig med sina vänner.

Med på vagnen befann sig en man vid namn Ephrem Tadele Yohannes som försökte ta kontakt med de båda Elin och hennes väninna som dock visade ointresse för Yohannes närmanden. Elins väninna klev av bara några hållplatser från Gropegårdsgatan som ligger nära Elins bostad.

När Yohannes såg att Elin satt ensam kvar fortsatte han att störa henne. Flera gånger gick han fram till henne och pratade och satte sig till sist bredvid henne. Han lutade sig över henne och filmer från spårvagnens övervakningskameror visar att Elin tydligt besvärades av mannens påtvingade sätt. Av någon anledning valde Elin att inte kliva av vid sin tänkta hållplats och åkte istället förbi hela åtta hållplatser till vagnens ändhållplats på Temperaturgatan. Där gick hon av, med sin mördare hack i häl. Elin försökte ringa en vän flera gånger, dock utan resultat.

Kort efter att de båda gått av vagnen ringde Elin sin vän för tredje gången som låg och sov och svarade därför inte. På morgonen såg vännen att han hade tre missade samtal från Elin och lyssnade då av sina meddelanden på telefonsvararen. Han kunde då höra en desperat kvinna skrika ”NEJ!” samtidigt som två män med lugna röster pratade på ett främmande språk. Av misstag råkade kamraten radera meddelandena vilket kom att försvåra utredningen för polisen.

På kvällen den 27 september hittade polisen Elins sargade kropp i en skogsdunge. Hon låg dold under stenblock och skadorna vittnade om en brutal våldtäkt och ett besinningslöst våld.

Etiopiern Ephrem Tadele Yohannes greps den 28 september på sannolika skäl misstänkt för mordet på Elin. En polis kände igen honom från spårvagnens övervakningsfilm och Yohannes stod då och hängde vid Centralstationen.

Det rättsliga efterspelet drog igång i mitten av mars 2011. Då framkom uppgifter om att Yohannes tidigare visat sig vara våldsam mot kvinnor och att han hade suttit i fängelse i USA. Yohannes ska där även ha genomgått en behandling för att råda bot på sin aggressivitet. Det som dock knöt honom mest till mordet och våldtäkten var upptäckten av Elins DNA i form av blod och sekret på hans byxor och kalsonger.

Elins mamma och pappa var på plats under rättegången tillsammans med hennes fem syskon. Pappan satt och skakade och tårarna rann nedför hans kinder när bilderna av hans dotter visades. Även flera vittnen berättade om vad de hört under mordkvällen. Bland annat sa en kvinna ,som bodde cirka 100 meter från brottsplatsen, hur hon hade hört skrik mitt i natten när hon var uppe och ammade sin bebis. Skriken höll på i ungefär 15 minuter. Under gråten och vittnesmålen flinade Yohannes mot Elins förkrossade familj som satt bakom en vägg av skottsäkert glas.

Elin Krantz

Den 13 april 2011 meddelade Göteborgs tingsrätt att Ephrem Tadele Yohannes var den skyldige. Hovrättens dom blev offentlig den 10 juni 2011. Straffet blev 16 års fängelse och livstids utvisning.

Under åren som gått sedan hovrättens dom har det varit tyst om Elins mördare men nu har det dock framkommit att Yohannes aggressiva beteende inte har avtagit. I oktober 2016 förflyttades mördaren från Norrtäljeanstalten till säkerhetsanstalten Salberga på grund av misskötande beteende. I Kriminalvårdens beslutet om Yohannes omplacering står följande.

Han är efter att ha varit inblandad i ett slagsmål placerad i avskildhet. Ephrem Yohannes kan inte åter placeras i gemensamhet på anstalten.

Trots omplaceringen har Yohannes fortsatt att missköta sig och han har under de senaste månaderna tilldelats flera varningar. Han har gång på gång arbetsvägrat, står det i besluten.

Vid förhör rörande den 9/3 uppger Yohannes att han vill ha en annan sysselsättning”, står det i Kriminalvårdens beslut.

Dessutom har han flera gånger tryckt på det väggfasta överfallslarmet och han ska även ha gått till verbal attack mot personalen. Det var i början av mars som han, i samband med upplåsningen, hotade dem.

”Do you want me to show you my dick”, ska Yohannes ha skrikit till personalen.

Två dagar senare rapporterades han för olämpligt uppträdande ännu en gång.

Källa:
Elin-mördarens attack inne i fängelset


  • Publicerad:
    2017-04-07 11:29