MÅNGKULTUR. Sexbrottslingen Kader Bencheref satt inlåst sedan han avtjänat sitt straff för fyra våldtäktsförsök, eftersom han ansågs för farlig att släppas ut i samhället. Efter åtta år i förvaring utvisades han till Algeriet men innan avresan fick han 40 000 kronor av Kriminalvården.

Den 20 september år 2006 utsatte afrikanen Kader Bencheref fyra kvinnor i Sundsvall för våldtäktsförsök på mindre än en timme men blev avbruten av förbipasserande personer. Dagen därpå hittade polisen Bencheref i en av Migrationsverkets lägenheter och år 2007 dömdes han av tingsrätten till tre och halvt års fängelse samt till utvisning på livstid.

Bencheref kom till Sverige utan ID-handlingar och påstod länge att han kom från Marocko men han har i efterhand ändrat sin version till att han kommer fram Algeriet.

Efter avtjänat straff har man inte lyckats utvisa honom eftersom det inte har gått att utreda varifrån han verkligen kommer och därför har han suttit i förvar fram till dess att han utvisades den 12 februari i år. Bencheref har av polisen klassats som ”Sveriges farligaste fånge” och hans vistelse i svenskt fängelse har kostat svenska skattebetalare uppemot 16 miljoner kronor.

Nya uppgifter har nu kommit fram att Kriminalvården betalat honom 40 000 kronor i kontanter innan avresan till Algeriet.

Då kom de här kraven om pengar och då har man tillmötesgått det. När jag fick reda på det så initierade jag en utredning för att klarlägga händelseförloppet. Det som brister är tillvägagångssättet och beloppet, som har skapats av att det är ett unikt fall. För Kriminalvården har det här varit en synnerligen svår utmaning i åtta års tid och nu kom vi till en punkt där det skulle utvisas, säger Kenneth Holm som är säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

Källa:
Kader Bencheref fick 40 000 kronor innan han lämnade landet


  • Publicerad:
    2017-04-20 16:00