VÅLDTÄKTSVÄNSTERN. Personen som enligt åklagaren ledde vänsterextremisternas upplopp mot polisen i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg är en rasfrämling och våldtäktsman.

Den senaste tiden har Sverige skakats av sexskandaler där vänsterorienterade medieprofiler som Fredrik Virtanen, Soran Ismail och Oisín Cantwell anklagas för att ha förgripit sig på kvinnor. Idag framkom det att en av de vänsterextremister som attackerade polisen i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg är en rasfrämling som lever med skyddad identitet efter att ha överfallit 12 kvinnor.

Det är rasfrämlingen John Andersson (19830214-7452) som nu åtalas för att ha deltagit i det våldsamma upploppet där vänsterextremister och invandrare från Göteborgs förorter kastade sten på polisen och slogs med de göteborgare som försökte stoppa våldsverkarna. Andersson pekas av polis och åklagare ut som en anförare som ledde de andra vänsterextremisterna framåt i deras angrepp mot polisen genom att gestikulera till de andra vänsterextremisterna. Precis som många andra skånska vänsterextremister är Andersson ett stort fan av Malmö FF.

I förhör förnekar Andersson att han skulle vara medlem i AFA eller någon annan vänsterextrem politisk organisation. Istället menar han att han var på plats i Göteborg med sin familj. Trots att Andersson försöker framställa sig själv som opolitik gick Andersson på den alternativa bokmässan som vänsterkrafter arrangerade i protest mot att Nya Tider fick medverka på den riktiga bokmässan i Göteborg.

— Det ser onekligen ut som ett våldsamt upplopp och jag deltar i folksamlingen men jag tycker inte att jag är någon anförare, säger Andersson i ett förhör med polisen.

I filmen ser man Andersson gå fram till den äldre damen och försvara stenkastandet.

Enligt Andersson borde ”nazister” ha rätt att finnas, men de borde inte ha rätt att demonstrera. Därför försökte han kasta sten på ”nazisterna” som han trodde stod direkt bakom polislinjen. Anledningen till att Andersson ska hata ”nazister” sägs vara att han var ”utsatt av rasister och nazister” under sin uppväxt.

I övrigt är Andersson väldigt medgörlig i förhöret och smörar för polisen genom att betona att han inte har något emot poliser och inte vill skada poliser, trots att han kastat sten mot poliser.

— Det var totalt misslyckat. För det ser ju ut som våldet är riktat mot poliserna och hatet var ju egentligen mot nazisterna. Syftet nåddes ju inte. Det känns som nazisterna fått mer vatten på sin kvarn, säger en till synes ångerfull Andersson till polisen.

Utöver våldsamt upplopp åtalas Andersson för försök till våld mot tjänsteman för att ha kastat sten mot poliser. Andersson åtalas också för att ha brutit mot maskeringsförbud under upploppet.

Lång rad kvinnofridsbrott i brottsregistret
2003 dömdes John Andersson för misshandel, olaga tvång, olaga hot, ofredande, sexuellt tvång efter att han överfallit nio kvinnor under en och samma natt i centrala Malmö. Redan 2004 försattes han på fri fot och begick kort därefter ett nytt överfall, den här gången i Stockholm. Då en vakt lyckades avbryta överfallet dömdes Andersson endast för ofredande till ett kort fängelsestraff.

Några veckor efter att Andersson kom ut från det andra fängelsestraffet våldtog han en 30-årig kvinna. Våldtäkten skedde i en park under knivhot och han tvingade kvinnan att ta på sig en ögonbindel. Någon timme innan våldtäkten försökte han våldta en 20-årig kvinna, men misslyckades.

För detta sista fall, som klarades upp efter att det uppmärksammats i Efterlyst, dömdes Andersson till tre och ett halvt års fängelse. 2012 dömdes Andersson också för ringa narkotikabrott.

Som en konsekvens av sina omoraliska brott har Andersson skaffat sig skyddad identitet och bytt namn flera gånger. John Andersson har tidigare hetat John Jaira Christoffer Andersson samt Liam John Jairo Nidemar.

Mer information om de övriga åtalade kommer att publiceras inom kort.


  • Publicerad:
    2017-11-14 21:00