INRIKES. Under tisdagen kommer häktningsförhandlingar att hållas mot en 17-årig somalier som är misstänkt för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i samband med att han försökte störa Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i helgen.

Enligt uppgifter ska det vara Ahmed Hussein som är inringad på bilden – i full färd med att slunga stenar mot polisen.

Förutom Nordiska motståndsrörelsen så hade även ett stort antal globalister, vänsterextremister och rasfrämlingar samlats i Göteborg under lördagen för att gemensamt försöka ”stoppa nazisterna” från att demonstrera. Trots att poliserna gjorde sitt bästa för att bifalla deras önskan så verkade våld mot just poliser och Göteborgs gator ha blivit deras enda prestation under dagen.

Upprorsmakarna använde bland annat så kallade bangers, gatstenar och glasflaskor som de kastade mot både polis och polishästar. Trots att flera videoklipp visar hur ett flertal motdemonstranter löpte amok på gatorna anhölls endast en motdemonstrant för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Denne person har nu identifierats som Ahmed Hussein (000606) och han har nu begärts häktad. Häktningsförhandlingarna mot honom kommer att hållas idag, tisdag, klockan 15:00 i Göteborgs tingsrätt.

Vad exakt Hussein ska ha gjort är ännu oklart men enligt obekräftade uppgifter ska han ha använt en slunga för att slå iväg sten och asfaltsbitar mot polisen. Film från händelsen kan du se här.

Bevisläget mot Hussein ska vara ”gott” och räcker för att få honom häktad enligt åklagaren Mats Ihlbom.

— Pojken har ingen fast adress, det finns risk att han avviker, är han på fri fot finns det risk att han försvårar utredningen och det finns risk att han fortsätter med brott, säger Ihlbom.

Åklagaren åberopar även ”synnerliga skäl” som kommer att redovisas vid förhandlingen.

Enligt Migrationsverket finns en person vid namn Ahmed Hussein med samma födelsetid registrerad. Han ansökte om uppehållstillstånd i mars 2015. I januari i år beslutade Migrationsverket om utvisning, ett beslut som överklagades till förvaltningsrätten. Domstolen upphävde utvisningsbeslutet och sände ärendet tillbaka till Migrationsverket för ny handläggning.

Förvaltningsrätten påpekar att Husseins ålder är osäker och att hans ansökan om uppehållstillstånd behandlades som att han vore vuxen. Rätten anser att en medicinsk åldersbedömning bör göras då hans ålder har stor betydelse för hans asylansökan.

I häktningsframställan framgår det att Hussein är i behov av tolk då han talar somaliska.

Tidigare anhölls Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg och 22 aktivister från organisationen misstänkta för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen i Göteborg. Samtliga släpptes under söndagen. Enligt åklagaren är alla tills vidare fortsatt misstänkta för brott men det fanns ingen anledning att hålla dem häktade.

Uppdatering: Häktningsförhandlingen är över och det står nu klart att den somaliske upprorsmakaren blir häktad.

Källor:
Målnr: B 12399-17
Motdemonstrant begärd häktad
Häktningsförhandling mot motdemonstrant


  • Publicerad:
    2017-10-03 13:00