TURKIET. Den västfientlige turkiske presidenten Erdoğan anser att ”moderat islam” är västerländsk propaganda som ämnar förstöra religionen.

Recep Tayyip Erdoğan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som under sin tid i makten fört Turkiet närmare ett mer radikalt islamistiskt samhälle och bland annat påståtts ha samarbetat med ISIS, har nu gått till attack mot tanken om ”moderat islam”. Enligt Erdoğan är tanken om ”moderat islam” västerländsk propaganda som ämnar förstöra religionen.

— Termen ”moderat islam” har tagits upp igen. Det är en västerländsk uppfinning. Det finns ingen icke-moderat och moderat islam. Det finns bara islam. Målet med att använda en sådan term är att försvaga islam, säger Erdoğan.

Erdoğan fortsatte med att kritisera EU för att man inom flera av unionens länder infört förbud mot bärandet av slöja. Något som han anser vara diskriminerande mot islam.

— Slöjor förbuds allt oftare inom EU-länder genom ”allmän plats”-tricket, i ett försök att blockera muslimska kvinnor från ett socialt liv. Försöket med att fängsla muslimska kvinnor i sina hem sprider sig som ett virus inom EU, fortsätter Erdoğan.

Den turkiske presidentens uttalande kommer efter att den saudiarabiske konungen lovat införa reformer i Saudiarabien med målet att transformera landet till en mer ”moderat” islamistisk stat. Saudiarabien som land följer i dagsläget den ultrakonservativa formen av islam kallad salafism.

Källa:
Erdogan rejects ‘moderate Islam’ as a Western tool to weaken Muslims


  • Publicerad:
    2017-11-11 19:40