UTRIKES. Efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lyckades förmå USA att övertala kurderna att retirera från norra Syrien uttalar han sig positivt om framtida samarbeten med Donald Trump.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Natolandet Turkiet har alltsedan 2016 års misslyckade kuppförsök i landet börjat vända sig emot sina forna västallierade och mer mot Ryssland. Men nu vill landets president Recep Tayyip Erdogan ”vända blad” i relationerna med USA. Detta efter att man rönt framgångar i diplomatin kring sitt avancemang mot kurderna i norra Syrien.

Turkiet inledde nyligen en offensiv mot nordöstra Syrien, ett område som kontrolleras av kurder, efter att USA dragit tillbaka alla sina trupper från landet och lämnat sina kurdiska allierade utan försvar.

Fiender till USA:s president Donald Trump framförde då skarp kritik mot beslutet att dra tillbaka trupperna, då man menade att kurderna behövde försvaras från Turkiet. Kurderna hann just så pass få hjälp av syriska regeringstrupper – som man tidigare stridit mot – innan Trump skickade bland annat utrikesminister Mike Pompeo att förhandla med Erdogan. En förhandling som resulterade i att Turkiet bromsade sin offensiv för att kurderna i lugn och ro skulle kunna lämna sina positioner.

Även om Trump har utropat den diplomatiska överenskommelsen som en ”seger” är de flesta överens om att Turkiet och Erdogan är de verkliga segrarna, då de kommer att kunna inta nordöstra Turkiet utan fortsatt motstånd samtidigt som utlovade ekonomiska sanktioner som enligt Trump skulle ”krossa Turkiets ekonomi” stoppades.

Erdogans diplomatiska seger har nu alltså lett till att han omvärderat sin alltmer frostade relation med USA.

— Min motpart är Trump. Precis som att vi håller nödvändiga diskussioner över telefonen kommer vi att ha fysiska möten som kommer att vända nytt blad i de turkisk-amerikanska relationerna, sa den optimistiske presidenten under fredagen.

Erdogans plan är att använda en 32 kilometer bred landremsa av norra Syrien som en ”säkerhetszon” dit han tänker flytta många av de miljontals syrier som flytt till Turkiet under kriget.

Källa:
Friendship resumed? Turkey’s Erdogan promises ‘new page’ in Ankara-Washington relations through talks with Trump


  • Publicerad:
    2019-10-18 20:00