EU. Rumänien brottsutreder EU:s förste vice ordförande, Frans Timmermans, för att ha förfalskat en rapport om landets rättsväsende. Syftet var att rentvå en brottslig åklagare och inrätta henne som EU:s chefsåklagare.

Frans Timmermans.

Ett maktspel pågår mellan EU och Rumänien om tillsättandet av en ny chefsåklagare för den Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO).

Det är Europeiska kommissionens första vice ordförande och kommissionär för bättre lagstiftning och grundläggande rättigheter, Frans Timmermans, som vill rekrytera Rumäniens före detta chef för landets anti-korruptionsmyndighet, Laura Codruţa Kövesit, till EPPO.

Det vill inte Rumäniens regering.

Nu har en brottsutredningsavdelning i Rumänien inlett ett åtalsförfarande mot Frans Timmermans. Han anklagas för att förfalskat en EU-rapport, publicerad i november förra året, som gjort uppföljningar kring reformer genomförda i det rumänska rättsväsendet i syfte att underlätta tillsättandet av Kövesit.

Timmermans vill ha korrumperad antikorruptionsåklagare
Fram till sommaren 2018 var Laura Codruţa Kövesit chefsåklagare för Rumäniens anti-korruptionsmyndighet.

Efter att hon tillträtt som chef 2013 lyckades hon bekämpa många fall av korruption på hög nivå i Rumänien, vilket gav henne en sorts stjärnstatus.

Men det skulle visa sig att hon själv var korrumperad och hon skydde knappt några medel att driva sina fall.

Hon sparkades efter att på 18 punkter ha gjort sig skyldig till bland annat korruption genom att kompromettera andra åklagares utredningar, brott mot grundlagen, mutor och illegala överenskommelser med landets underrättelsetjänst.

Laura Codruţa Kövesi, korrumperad anti-korruptionsåklagare.

På tisdagen sade Cătălin Rădulescu, som är politisk representant för det rumänska socialdemokratiska partiet (PSD):

— Frans Timmermans försöker utöva påtryckningar på det rumänska rättsväsendet för att [Laura Codruţa Kövesit] ska rentvås från anklagelserna mot henne om myndighetsmissbruk, mutbrott och falska vittnesmål när hon var chef för Rumäniens antikorruptionsmyndighet, sade Rădulescu.

Frans Timmermans syfte med att skriva den förfalskade EU-rapporten och bearbeta rumänska myndigheter var att göra det lättare att installera den före detta hyllade skjutjärnsåklagaren Kövesit som chefsåklagare för EPPO.

Men Timmermans har stort stöd för sina avsikter:

Alla tre större liberala grupper i Europaparlamentet stöder Timmermans planer att tillsätta Kövesit till toppjobbet inom EPPO.

Grupperna är Europeiska folkpartiets grupp (EPP) där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, De progressiva socialdemokraterna (S&D) där Socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ återfinns, samt Alliansen liberaler och demokrater (ALDE) där Liberalerna och Centerpartiet ingår.

Konspiration i Kommissionen
Rumäniens anti-korruptionsmyndighet har med anledning av Timmermans misstänkta brottslighet formellt riktat ett juridiskt ärende mot honom och hans planer att lyfta den sparkade Kövesit till EPPO.

I ärendet och anklagelserna mot Timmermans anger brottsutredningen mot honom ytterligare tre misstänkta kumpaner: Věra Jourová, som är Tjeckiens Europakommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet; Angela Cristea, chef för Europakommissionens representation i Rumänien, samt Rumäniens riksåklagare vid Högsta domstolen Augustin Lazăr.

Augustin Lazar, Angela Cristea, Věra Jourová. Foton: Augustin Lazar (CC BY-SA 4.0) Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja (CC BY-SA 2.0)

De brottsmisstänkta anklagas för att ha skapat en konspirerande illegal organisation vid sidan om sina offentliga positioner, förfalskande av officiella handlingar och missbruk av infrastruktur för att sprida falsk information.

Ärendet är pågående och samtidigt ett hett diskussionsämne i rumänska medier, och även i Ungern. Frans Timmermans har täta kopplingar till juden och multimiljardären George Soros, vilket inget av de båda länderna uppskattar.

Avskydd globalist
Frans Timmermans blev ökänd bland många nationalister när han från sin position i EU-kommissionen 2016 sade samma sak som Barbara Lerner Spectre och FN:s flyktingsorgan hävdat: Mångkultur är ”oundvikligt”:

— Med mångkulturen följer utmaningar. Men mångkultur är mänsklighetens öde, sade Timmermans.

Han påstod att nationalistiska politiker vill ”tillbaka till ett tillstånd som aldrig har existerat”.

— Om vi inte omfamnar mångkulturen kommer Europa inte att förbli det Europa vi har byggt. Europa kommer då snart inte att vara en plats för fred och frihet.

Det var många nationalistiska kritiker som ansåg att Timmermans inkonsistenta budskap om bevarande och samtidiga omstöpande av Europa i praktiken var en krigsförklaring: ”Acceptera mångkulturen eller möt krig”:

Källa:
Nyomoznak Romániában Frans Timmermans ellen
YouTube/UnyieldingDefiance
Refugee and migrant arrivals in EU pass one million in 2015, says UN


  • Publicerad:
    2019-02-23 10:20