GLOBALISM EU-politrukernas kamp mot det svenska snuset tycks ha intensifierats. Enligt en hemligt EU-rapport vill byråkrater i Bryssel nu tvinga Sverige att fördubbla skatten på snus.

När Sverige gick med i EU fick man igenom ett undantag i EU-förbudet mot snus och tuggtobak, samtidigt som Sverige fick lova att inte sälja snus till andra EU-länder. Men sedan dess har EU vid flera tillfällen försökt att stoppa snuset i Sverige.

Nu skriver Aftonbladet att man tagit del av en hemlig EU-rapport där byråkrater i Bryssel vill tvinga Sverige att chockhöja skatten på snus genom en ny punktbeskattning. Om förslaget går igenom kommer priset på en dosa portionssnus öka med cirka 34 kronor och en dosa lössnös med cirka 62 kronor. En dosa General skulle då kosta över 120 kronor.

Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, säger till Aftonbladet att han tar för givet att den svenska regeringen markerar mot Bryssel och hävdar Sveriges självbestämmande i snusfrågan.

— Allt annat skulle vara ett stort svek mot en miljon snusare, och det är jag säker på att regeringen inser. Framförallt i dessa tider när många har ansträngd privatekonomi, säger han.

Många snusare som Aftonbladet talat med tycker att priset på snus redan idag är skyhögt. Något som Hildingsson håller med om.

— Den redan hårt beskattade svensken tycks tåla en hög grad av överförmynderi. Men här tror jag faktiskt vi passerar gränsen, säger han.

Aftonbladet skriver också att EU-kommissionen och delar av parlamentet var på krigsstigen mot det svenska snuset för tio år sedan. Då använde man sig av en censurerad och omskriven forskningsrapport om snusets biverkningar. De positiva effekter med snus som fanns i rapporten hade man dessutom strukit över med Tipp-ex.