CENSUR. Under de senaste dagarna har Facebook och Twitter blockerat länkar till nyhetsartiklar om Hunter Biden publicerade i tidningen New York Post.

Twitter och Facebook har de senaste dagarna anklagats för att försöka påverka det amerikanska presidentvalet. Anledningen är att de bägge plattformarna förbjudit användare att dela nyhetsartiklar från New York Post, där tidningen publicerat nya uppgifter om Hunter Biden och dennes far, demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Detta under förevändningen att artiklarna bygger på ”hackat material”.

Enligt tidningen har Joe Biden under sin tid som vicepresident träffat en representant för det ukrainska bolaget Burisma Holdings, något han tidigare nekat till att ha gjort. Detta framgår enligt New York Post av ett mail man kommit över, efter att ha kommit över en hårddiskkopia av en laptop som lämnats in till en reparatör i april förra året. Laptopen beslagtogs av FBI då ägaren inte hämtat ut den och reparatören upptäckt vem den verkade tillhöra, och kopian som reparatören gjort innan dess lämnades till den tidigare New York-borgmästaren Rudy Guilianis advokat.

I det tidigare mailet, från 17 april 2015, ska Vadym Pozharskyi, styrelseledamot för Burisma, ha skrivit följande:

Käre Hunter, tack för att du bjöd in mig till DC och gav mig möjligheten att träffa din far och spendera tid ihop. Det var en ära och ett nöje. Eftersom vi talades vid igår kväll vore det bra att ses idag över en kaffe. Vad tycker du? Jag kan komma över till ditt kontor kring middag, innan jag beger mig till flygplatsen.

I ett tidigare mail från maj 2014 ska Pozharskyi enligt tidningen ha lyft frågan om hur man kan använda Hunter Bidens inflytande för att gynna företaget, där han utan tidigare erfarenhet av liknande arbeten fått en tjänst med en lön på 50 000 dollar i månaden.

På den kopierade hårddisken ska det även finnas en längre film där Hunter Biden röker crack och har sex med en oidentifierad kvinna. Man har även funnit en antal bilder av sexuell karaktär.

Ted Cruz vill kalla Jack Dorsey till förhör i senaten
Texassenatorn Ted Cruz, som ställde upp i republikanernas primärval inför presidentvalet 2016, har reagerat starkt på Twitters beslut att blockera tidningens artiklar inför det stundande valet. Tillsammans med andra republikanska senatorer planerar han att tvinga Twitters VD Jack Dorsey till ett förhör med senatens justitieutskott den 23 oktober.

Man stoppade under torsdagen inlägg från Trump-kampanjen efter att man spridit uppgifter som publicerats av New York Post. Enligt Twitter bröt inlägget mot plattformens regler och Trump-kampanjen skulle enligt besked från företaget vara tvungna att radera inlägget för att kontot skulle avblockeras.

Twitter backar från censuren
I en tweet från idag meddelar Twittertoppen Vijaya Gadde att man efter reaktionerna backar från beslutet att stoppa spridningen av New York Posts artiklar. Anledningen är enligt Gadde att plattformens regler om ”hackat material” kan få ”oavsiktliga konsekvenser” för journalister och visselblåsare. Istället kommer man i framtiden sätta olika former av etiketter på innehåll Twitter anser vara kontroversiellt. Huruvida republikanernas beslut att försöka tvinga företagets VD Jack Dorsey till ett förhör har med den ändrade hållningen att göra nämns inte av Vijaya Gadde.


  • Publicerad:
    2020-10-16 23:35