ALINGSÅS. En novemberkväll förra året blev en familj i Alingsås rånade av fyra maskerade män. Männen förde ner offren i källaren där de bands och dödshotades. Nu åtalas de fyra männen och en femte kvinnlig gärningsman för grovt rån, grov misshandel samt medhjälp till grovt rån.

Tre av de misstänkta gärningsmännen fastnade på en övervakningskamera när de handlade på McDonalds i Göteborg strax efter rånet.

I november ifjol tog sig fyra maskerade män sig in hos en familj i Alingsås. Under tvång fick de ner pappan på golvet medan de gick hämtade hans minderåriga son. De båda fördes ner i källaren där de blev bakbundna i händer och fötter samt fick strypsnaror knutna runt sina halsar.

Dådet var välplanerat och rånarna hade mötts upp innan för att tillsammans bege sig till villan. De var beväpnade med knivar, luftvapen och en attrapp som liknade ett maskingevär.
Väl i källaren drogade männen pappan och dödshotade dem båda. I förundersökningsprotokollet uppger sonen att både pappan och han själv senare blev skjutna med luftgeväret i huvudet.

Rånarna stal pappans kreditkort och en eller flera av dem åkte iväg till en bankomat för att plocka ut pengar. Sammanlagt ska de ha kommit över kontanter och värdesaker för över 150 000 kronor.

Vid 02.30-tiden begav de sig från huset i familjens bil. På vägen ut låste de in offren genom att blockera källardörren med en säng och en madrass. Det hann sedan gå 14 timmar innan anhöriga hittade och kunde befria pappan och sonen från källaren.

Tre av rånarna greps senare i Danmark och tillsammans med den fjärde mannen som också befunnit sig i huset, kunde de åtalas för grovt rån samt synnerligen grov misshandel. De tre som greps i Danmark misstänks också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. En femte kvinnlig gärningsman är också misstänkt för medhjälp till grovt rån.

Källa:
Pojke skjuten vid rån – fastbunden i 14 timmar


  • Publicerad:
    2017-05-04 06:30