ÅSIKTSFÖRTRYCK. James Damore, som arbetade som systemutvecklare på Google, fick sparken efter att han öppet kritiserat it-jättens satsning på “mångfald” och tagit upp biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Nu stämmer Damore företaget för diskriminering.

Nordfront har tidigare rapporterat om James Damore, som arbetade som systemutvecklare på Google och som fick sparken efter att ett internt mail han skrivit började spridas viralt på internet. Orsaken var att han riktade hård kritik mot Google och dess mångfaldspolicy vid rekryteringar.

Bland annat kritiserade Damore att internetjätten siktar in sig på att anställa fler kvinnor och icke-vita. Enligt Damore finns det biologiska skillnader mellan könen, vilket är en av orsakerna till varför det finns fler män än kvinnor inom it-branschen.

Google ansåg att Damores åsikter var ”stötande” och utgjorde ”skadliga könssterotyper” och han fick sparken.

Att föreslå att en grupp av våra anställda har egenskaper som gör dem mindre biologiskt anpassade till att arbetet är stötande och inte okej”, skrev Googles vd Sundar Pichai efter att mailet offentliggjordes.

Googles beslut att avskeda programutvecklaren möttes av hård kritik. Bland annat från psykologiprofessorn Geoffrey Miller som på Twitter frågade om vem som skulle vilja arbeta hos ett företag där man riskerar att få sparken för att uttrycka vetenskapliga fakta.

Damore har nu, tillsammans med flera andra före detta anställda, lämnat in en stämningsansökan mot IT-företaget. Enligt stämningen har Google systematiskt diskriminerat och straffat medarbetare på grund av deras ”konservativa politiska åsikter”, ”manliga kön” och ”vita ras”.

Källa:
The Google engineer fired over his controversial ’diversity memo’ is suing the company, alleging discrimination


  • Publicerad:
    2018-01-11 10:20