INRIKES. Efter att tidningen Gaffa lade ut en jobbannons där man sökte ”åsiktsglada icke-cis-män” blev man anmälda till DO, som nu väljer att gå vidare med ärendet.

I december lade musiktidningen Gaffa ut en jobbannons på Facebook där man sökte ”åsiktsglada icke-cis-män”. En man valde dock att anmäla tidningen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu valt att gå vidare med ärendet. Ordet ”cis” är ett begrepp som myntats av homolobbyn, och betyder att man definierar sig med sitt biologiska kön – alltså majoriteten av befolkningen.

Gaffa har till den 31 januari på sig att förklara för DO hur man tänkt gå till väga ifall en sökande inte stämmer överens med beskrivningen ”icke-cis-man”. Tidningen har gått ut med att man uttryckt sig ”oerhört klumpigt”, men att man känt sig tvungna att formulera sig på det sättet då man har alldeles för många vita män på redaktionen.

–- Den som anmäler oss har nog inte koll på att vi i dag har en övervikt av vita män på Gaffa. Det vi försöker göra nu är att få en blandning på våra skribenter som bättre speglar samhället i stort. Vi är trots allt en gratistidning som skriver om alla genrer och riktar oss till alla, säger chefredaktör Daniel Horn.

Horn menar även att anmälan är mycket olycklig då ”alla varit välkomna att söka tjänsten” och man ”bara ville pusha för att få ”icke-cis-män” att söka”.

Källa:
Annons om ”icke-cis-män” granskas av DO


  • Publicerad:
    2018-01-30 06:00