FILIPSTAD. För att slippa bli pådyvlade bidragstagare från andra kommuner, så kallad social dumpning, river nu Filipstads kommun flera hyreshus.

Nu river Filipstads kommun flera hyreshus för att slippa bli pådyvlade bidragstagare, så kallad social dumpning, rapporterar SR.

Social dumpning innebär att en kommun som har ont om bostäder och som vill bli av med individer med stort behov av samhällsservice, placerar dessa i en ny kommun där tomma hyreslägenheter finns för att bidragstagarna i stället ska få hjälp med försörjning och bostad i den andra kommunen.

Det kan bli en svår belastning för de kommuner som drabbas av många personer med stort hjälpbehov.

På frågan om varför Filipstad nu bestämt sig för att riva lägenhetshusen svarar kommunalrådet Åsa Hååkman Feldt (S) till SR:

— Det är främst för att motverka social dumpning, men ekonomin är ju den stora orsaken. Migrationsverket, när de försvann så är det ju inga nya hyresgäster som kommit hit.

— De nya hyresgästerna som man ju vill kommer hit det är ju sådana där social dumpning och det kostar ju kommunen totalt sett mycket mer, därför de går över på försörjningsstöd som drabbar vår kommun då, säger hon till SR.

Hon berättar vidare att Filipstads kommun dagligen nekar personer att flytta in.

— Vi säger ju nej till flera personer dagligen som vill flytta hit till oss. Social dumpning har ju blivit ett jättestort problem i kommuner som är av Filipstads kommuns storlek, säger hon till SR.

— Rika kommuner vill inte ha ett visst klientel kvar utan då placerar de dem hos oss. De betalar hyran ett tag men sedan går det över på oss. Oftast är de sådana som ligger på försörjningsstöd, säger Hååkman Feldt till SR.

Förfarandet är inte ovanligt i landet. Flera kommuner väljer nu att hellre riva lägenheter än att sälja dem till privata hyresvärdar och riskera att personer som inte själva kan försörja sig flyttar in.

Som Nordfront tidigare berättat om var Filipstad under massinvasionen 2015 en av de kommuner som tog emot flest migranter i förhållande till sin folkmängd och som sedan drabbades av stora problem.


  • Publicerad:
    2020-10-22 14:10