FINLAND. En ung finsk sympatisör till Nordiska motståndsrörelsen berättar för Nordfront om hur han fått utstå polistrakasserier. Han har utan bevis anhållits misstänkt för att ha förberett ett grovt våldsbrott. 

Tyrrunefanan hissas i topp i Finland. Foto: Vastarinta.com.

Nordfront har talat med en ung, finsk sympatisör till Nordiska motståndsrörelsen, som vittnar om att ha utsatts för polistrakasserier. Vi har valt att kalla honom ”Onni”.

Den unga mannen berättar att polisen kom hem till honom för två månader sedan och anhöll honom misstänkt för brottet ”förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa”. Polisen hade fått in en anonym anmälan mot sympatisören, där någon hade påstått att han förberedde en ”knivattack mot minoriteter”. Onni, som inte förstod vart dessa uppgifter kom ifrån, blev helt chockad.

Polisen beslagtog ägodelar

Polisen konfiskerade sedermera hans mobiltelefon, dator och externa hårddiskar. Därefter satt han häktad i 21 timmar. Under polisens förhör var han helt tyst, men till Nordfront säger Onni att anklagelserna är helt falska. Han har aldrig velat genomföra någon form av våldsdåd och han har inte pratat om något sådant heller.

— Jag har aldrig sagt något sådant och jag har aldrig planerat något sådant, varför skulle de misstänka mig för det? sa sympatisören till Nordfront.

Polisen hade ingen aning om vem som hade polisanmält honom. Efter att ha genomsökt ungdomens mobiltelefon och dator kunde man inte hitta något brottsligt, inget tydde på att Onni hade planerat att genomföra ett brott.

Onni vet inte heller vem det är som har polisanmält honom, kanske är det någon från hans skola som inte tyckt om hans politiska åsikter.

— Någon har försökt jävlas med mig. Jag är helt övertygad om att det är politiskt motiverat, fyller han i.

Sympatiserar med Motståndsrörelsen

— Jag sympatiserar ju med Nordiska motståndsrörelsen i resten av Norden, och Kohti Vapautta här i Finland såklart. Mina föräldrar trodde ju verkligen att polisens anklagelser var sanna, det enda jag gjort är att sätta upp lite klistermärken, förklarar Onni.

Polisen ville också att han skulle berätta allt han visste om Motståndsrörelsen och dess medlemmar, men Onni berättade ingenting.

— Jag hoppas att många får läsa om det här så de får höra hur sjuka de här poliserna är. Polisen ska skydda befolkningen från riktiga brottslingar och terrorister, istället hittar de på så kallade ”hatbrott” och jagar folk med ”fel” politiska åsikter, säger sympatisören.

Fick inte tillbaka sin dator

Nu har det gått två månader sedan Onni misstänktes för brottet och polisen har fortfarande inte lämnat tillbaka hans dator, trots att man kunde konstatera att inget brottsligt fanns där. Polisen sa från början att han skulle få tillbaka datorn efter två veckor. Onni vet heller inte om utredningen är nerlagd eller om den fortfarande pågår.

— Jag har försökt att få tag i poliserna som sköter min utredning, mina föräldrar har också försökt att hjälpa mig nå dem, men vi får inte tag i dem. Polisen säger att utredningsledaren är på semester, och jag får inte tillbaka min dator på grund av corona, berättar Onni.

Polisen har fortfarande inte presenterat några bevis eller anledningar att tro att Onni ska ha planerat någon typ av våldsbrott, förutom det anonyma tipset.

Den unga mannen säger att han först blev rädd när han utsattes för polisens trakasserier, och hans föräldrar blev oroliga för honom när de fick höra anklagelserna. Med tiden har han dock blivit mer motiverad. Nordfront frågade Onni om polistrakasserierna har skrämt bort honom från kampen.

— Aldrig! Jag är mer övertygad än någonsin. Som de säger, när man väl vet sanningen så kan man aldrig vända tillbaka. Jag kommer aldrig att ge mig!


  • Publicerad:
    2021-01-11 17:00