NORDEN. Den finska polismyndigheten har åkt på dryga böter efter att man plågat en dvärg. Bland annat uppmanade man dvärgen att dricka ur toaletten då han var för kort för att dricka ur kranen.

Det var sommaren 2013 som en dvärg blev häktad i Finland. Under den en månad långa visiten på häktet förlorade han tio procent av sin kroppsvikt. Nu dömer man den finska staten att betala dryga böter och skadestånd till offret.

Enligt Helsingfors tingsrätt anser i sin dom att varken polisen eller fångvaktarna i Tammerfors tog i beaktande den häktades fysiska hinder vilket orsakade denne stort lidande. Under rättegångsförhandlingarna berättade offret hur denne på grund av sin korta längd inte lyckades dricka ur cellens vattenkran.

Kranen i cellen har en säkerhetsanordning som innebär att man måste trycka på en knapp i väggen för att få ut vatten. Då offret var så kort lyckades han inte genomföra detta och fick gå törstig. När han bett personalen om hjälp då han inte lyckas dricka ut vattenkranen blev han ombedd att dricka ur toaletten. Vidare berättar offret att han inte ens under måltider fick tillräckligt med vätska i sig. Som ett resultat av allt detta förlorade mannen sammanlagt tio procent av sin kroppsvikt under vistelsen.

Helsingfors tingsrätt dömer nu den finska staten att betala mannen 400 euro per dag han fått vara i häktet. Vidare dömer man staten att betala mannen sammanlagt 22 333 euro i skadestånd.

Källor:
MTV: Suomen poliisi kidutti lyhytkasvuista – uhri menetti 10 prosenttia painostaan
Syyttömänä vangitulle lyhytkasvuiselle miehelle tuntuva korvaus – riutui nestehukassa sellissään, koska ei yltänyt juoma-automaattiin


  • Publicerad:
    2018-03-17 08:00