FINLAND. Den finska polisen grep under måndagen en av Nordfronts journalister i samband med en offentlig aktivitet.

Under måndagen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en aktion vid det finska riksdagshuset. Utanför huset lade aktivister fram några dockor som blod hälldes på och en banderoll där man upplyste allmänheten om att den finska riksdagen stödjer folkmordet på de vita. På plats fanns även en journalist från Nordfront som filmade det hela.

Efter att aktivisterna lagt ner materialet på riksdagens trappor avlägsnade de sig från platsen. Kvar blev en fotograf och Nordfronts journalist. Dessa hade inte haft något att göra med aktionen, de hade inte rört något eller på något annat sett varit delaktiga i aktionen. Trots detta omhändertogs de på plats av riksdagens väktare.

Väktarna var mycket snabba på att tillkalla polis som efter en kort stund anlände till platsen. Väl framme förde man in journalisten och fotografen i polisbilen där man fick sitta i närmare en timmes tid. Därefter transporterades de till Böle polisstation i Helsingfors. Väl framme i polisstationen låstes man in i separata celler där man fick invänta att bli frisläppta i närmare två timmar.

I samband med att polisen omhändertog Nordfronts journalist lät han meddela att han är journalist, och att allt material på honom och hans kamera är källskyddat. Detta stoppade dock inte polisen från att ta minneskortet från kameran i förvar. Journalisten och fotografen blev även kallade till ytterligare förhör under tisdagen.

I finsk systemmedia har aktionen uppmärksammats där även kvällstidningen Iltalehti skriver att det rör sig om en politisk aktion. I artikeln intervjuar man säkerhetschefen för Finlands riksdag, Jukka Savola, som säger att riksdagen kräver straff samt skadestånd för det inträffade. Savola tar även tillfället i akt att så gott som Nordfronts journalist kan återberätta ljuga om det inträffade.

–Två filmade och fyra var maskerade. Vi fick tag på de som filmade och överlät dem till polisen. De som var maskerade sprang iväg från platsen, sade Savola och fortsatte:

— Om någon har något att säga, så borde man ju rent logiskt göra det utan att maskera sig. Detta är skrattretande och barnsligt.

Vad Nordfronts journalist kan minnas var inte en enda av de personerna som deltog i aktiviteten dock maskerade.

Källa:
Tekoveritempaus Eduskuntatalon rappusilla hämmensi ohikulkijoita – eduskunnan turvallisuusjohtaja: ”Lapsellista”


  • Publicerad:
    2018-03-20 14:40