INRIKES. Feministiskt initiativs partiledare, Victoria Kawesa, har delgivits misstanke om brott mot upphovsrättslagen. I april polisanmäldes hon för att ha plagierat material från en feministisk forskare.

Victoria Kawesa

Det var i höstas som Victoria Kawesa, partiledare för Feministiskt initiativ, höll en föreläsning under genus­konferensen G16 i Göteborg som hon använde ett 20-tal formuleringar om ”vithetens normativitet” från ett verk av doktoranden Therese Svensson utan att hon angav Svensson som källa.

— Det framstod helt enkelt som att det var Victorias egen forskning som hon presenterade, säger Gró Einarsdóttir, ordförande för doktorandkommittén vid Göteborgs universitet. Samtidigt påpekade Einarsdóttir att det var en så stor mängd formuleringar att det inte kan handla om något annat än rent plagiat.

Göteborgs universitet menar också att Kawesa försökt att tona ned händelsen men att hon efter ”påtryckningar” ska ha publicerat en rättelse där hon fick det att låta som att det bara handlar om ett par citat, när det egentligen handlar om ett 20-tal längre meningar.

Therese Svensson valde dock i april i år att lämna in en polisanmälan vilket har lett till att Kawesa har blivit delgiven misstanke om brott mot upphovsrättslagen.

Kawesa nekar till brott och påstår att det hela är ett enda ”misstag”.

— Hon förnekar brott och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer, säger hennes försvarare Daniel Svensson.

Källa:
Fi-ledare delgiven misstanke om brott


  • Publicerad:
    2017-06-05 09:00