NORDEN. Den brottsmisstänkta före detta FI-ledaren Victoria Kawesa polisanmäler den norska polisen efter att hon hamnade i utlänningskontroll när hon besökte Norge. Kawesa flydde från platsen och menar att hon utsatts för en ”olaglig rasprofilering”.

Victoria Kawesa skyller ännu en gång på ”rasism” när hon hamnar i en besvärlig situation med rättsväsendet.

Det var under förra veckan efter att den förra FI-ledaren Victoria Kawesa, som ursprungligen kommer från Afrika, hade medverkat i ett seminarium på Centrum för kvinno- och genusforskning vid universitetet i Bergen i Norge som en norsk polisbil tvärnitade framför henne och ville se hennes ID-handlingar.

— En ung kvinna från utlänningspolisen hoppade ut och bad att få se mitt ID-kort, säger Kawesa.

Den tidigare FI-ledaren hade dock inte något legitimation på sig och passet låg kvar på hotellrummet. När en kvinna som var med i Kawesas sällskap frågade polisen om de även ville se hennes ID-handlingar ska de ha svarat: ”Det behövs inte för du har ett norskt utseende”.

När polisen började gå närmare mot Kawesa så flydde hon från platsen.

— Jag var rädd jag skulle arresteras och kastas in i bilen, så jag sprang in i byggnaden och låste dörren. Sedan berättade jag för de andra utländska gästerna vad som hade hänt, säger hon.

Enligt Kawesa ”trakasserades” hon på grund av sin hudfärg och kallar polisens agerande för ”olaglig rasprofilering”. På sin Facebook-sida skriver hon:

Det här är vardagsmat för många av oss som inte gynnas av vithetsprivilegiet att röra oss fritt i det offentliga rummet.

Vidare skriver hon i ett annat inlägg:

Oavsett om jag är i Norge eller i Sverige är jag ständigt jagad av den vita rasismen mot svarta människor

Polisen i Bergen nekar till att det skulle röra sig om rasprofilering och säger att folk ibland känner sig kränkta av utlänningskontroller. Kawesa ger sig dock inte och har nu polisanmält händelsen och kräver att den norska polisen ska se över sina kontrollrutiner.

Victoria Kawesa kom som nioåring från Afrika till Sverige. I våras valdes hon till partiledare för Feministiskt Initiativ tillsammans med Gudrun Schyman men drygt ett halvår senare avgick hon som ledare för partiet, bara några dagar innan åtal om brott mot upphovsrättslagen väcktes mot henne. Detta efter att hon ska ha plagierat en annan forskares arbete i ett tal hon höll vid den nationella konferensen för ”genusforskning” vid Linköpings universitet år 2016.

Kawesa nekar till brott och hon har tidigare sagt att åtalet grundar sig i ”rasism” då hon anser att svarta kvinnor, som hon själv, döms hårdare än vita.

När Kawesa kommer att dra det så kallade rasistkortet nästa gång för att ta sig ur en besvärlig situation med rättsväsendet återstår att se.

Källor:
Svenske Victoria raser mot norsk politi etter «utlendingskontroll»: – Åpenbart raseprofilering
Victoria Kawesas Facebook


  • Publicerad:
    2017-10-06 10:45