INRIKES. Under helgen håller Feministiskt initiativ partikongress och förväntas där välja den afrikanska genusvetaren Victoria Kawesa till ny partiledare.

Victoria Kawesa från Uganda förväntas bli Sveriges första svarta partiledare.

Under helgen och med start idag håller Feministiskt initiativ (Fi) partikongress i på Aros Congress Center i Västerås. Under kongressen förväntas den ugandiska genusvetaren Victoria Kawesa väljas till partiledare tillsammans med radikalfeministen och manshat-veteranen Gudrun Schyman.

Partiet har tidigare haft åtminstone tre partiledare, som då kallades ”talespersoner”, men denna gång väljer alltså partistyrelsen att nominera två personer som just partiledare.

Förutom att kandidera till partiledare för Fi så doktorerar Kawesa just nu om ”rasism och feminism” vid Linköpings universitet samtidigt som hon har agerat som Fi:s ”antirasistiska talesperson”. Hon var också med och skrev en rapport om ”afrofobi” tillsammans med Expogrundaren, AFA-veteranen och brottslingen Tobias Hübinette.

2014 kunde även Fria Tider avslöja att Kawesa anställt en polsk städerska till att städa sitt hem, för att sedan helt sonika bara strunta i att betala henne. När städerskan efterfrågade betalningen ska hon dessutom ha förmått henne att fortsätta städa i ytterligare två veckor innan städerskan slutligen insåg att hon aldrig kommer att få någon lön för sitt arbete hos Kawesa. Offentligt har hon dock påstått sig vilja hindra att ”välbärgade svenskar” använder östeuropeiska kvinnor för att städa i sina hem.

— Det behövs ett feministiskt perspektiv i den här debatten. De som städar är ofta kvinnor från exempelvis Baltikum som tvingas lämna sina barn där för att städa åt välbärgade svenskar, sa Kawesa till den skattefinansierade vänstertidskriften ETC samma år som hon lurade sin egen städerska på 11 600 kronor.

Gudrun Schyman är dock väldigt förtjust i sin blivande partiledarkollega.

— Viktoria bär frågorna om antirasism och feminism med en trovärdighet som ingen annan kan göra. Hon har erfarenheter som saknas i politiken, säger Schyman.

Kawesa själv ser sin hudfärg som en fördel i hennes roll som partiledare.

— Det har aldrig funnits en svart partiledare i Sverige förut, ingen med utländsk bakgrund över huvud taget. Det är stort och historiskt. Många ser det som en möjlighet att bli representerade i svensk politik, förklarar hon till DN.

Andra viktiga frågor under helgens partikongress för Fi är nedrustning av det svenska försvaret samt en ytterligare ökning av främlingsinvasionen.

Dagens nyheter (DN) påstår i en fake news-artikel att Kawesa kan bli ”Sveriges första utlandsfödda partiledare”. Trots att DN skryter om att ”uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta” och att ”trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik” så tycks man återigen ha missat att Vera Oredsson blev partiledare för Nordiska rikspartiet redan 1975 och blev då såväl Sveriges första utlandsfödda som kvinnliga partiledare.

Källor:
Kawesa historisk – första utlandsfödda partiledaren
Fi-topp lurade invandrare städa gratis


  • Publicerad:
    2017-03-24 10:20