ALTERNATIVMEDIA. För snart en vecka sedan censurerades alternativmediakanalen SwebbTV på den judiska videotjänsten YouTube. Därför har flera alternativmedier idag valt att släcka ner sin verksamhet i protest mot censuren. 

Kampanjbild från alternativmedia. Foto: Twitter

Dagen innan julafton censurerades alternativmediakanalen SwebbTV av den judiska videoplattformen YouTube. Kanalen ska ha haft 65 000 följare och enligt dess grundare Mikael Willgert har omkring 500-600 videor raderats.

Med bakgrund av detta har alternativmedierna Nyheter Idag, Samhällsnytt, Fria Tider, Exakt24 och Nya Tider valt att släcka ner sin verksamhet i ett dygn i protest mot censuren.

Krav på förändring och tilltro till SD
På samtliga mediers hemsidor möts man av samma meddelande, en uppmaning till regeringen att agera mot censuren. Samtidigt har de en förhoppning om att Sverigedemokraterna ska kunna stoppa IT-jättarnas censur:

  1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.
  2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.
  3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

YouTube – som ägs av den judiska IT-jätten Google, får miljarder kronor i bistånd av regeringen. Därför anser alternativmedierna att regeringen är högst delaktig i censuren av SwebbTv. Under valrörelsen 2018 uppmanade justitieminister Morgan Johansson (S) Google och Facebook att bedriva ”frivillig” censur.

Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform”, sade Johansson i samband med att SwebbTV censurerades. Detta håller inte alternativmedierna med om.

Istället uppmärksammar man det amerikanska lagförslaget som skulle förhindra IT-jättarna att kunna censurera ”lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor”.

En sen reaktion från alternativmedia
Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier”, skriver tidningarna oroat. Men faktum är att Nordiska motståndsrörelsen och tidningen Nordfront redan för flera år sedan blev censurerade på diverse sociala medier som YouTube, Facebook och Twitter.

Nordiska motståndsrörelsen var bland de första att få sitt YouTube-konto nedstängt. Redan då varnade företrädare för organisationen att det bara skulle bli en tidsfråga innan Youtube skulle börja censurera andra kanaler, men då var det tyst från andra medier.

De panikartade protestkampanjerna från andra medier kom tyvärr först när det drabbade dem själva.


  • Publicerad:
    2020-12-29 19:40