Swebbtv lanserar ”yttrandefrihetsvänlig” tjänst – tillåter inte oliktänkande
ALTERNATIVMEDIA • Som ett alternativ till Youtube har Swebbtv lanserat en plattform för webbsändningar. Men enligt deras användarvillkor tillåter man inte mer yttrandefrihet än exempelvis Google.
I dagarna har sajten SwebbTube lanserats av Swebbtv, vilket är en ny tjänst som erbjuder möjlighet till webbsändningar.
Enligt ett pressmeddelande ligger IT-jättarna Google, Facebook och Twitters censur av oliktänkande bakom lanseringen. Man skriver:
Dagspressen och mainstreammedia tiger still kring detta [IT-jättarnas] missbruk. Svensk Webbtelevision AB har beslutat att göra något åt detta. Därför lanserar vi plattformen SwebbTube, en fri och öppen plattform, där det fria ordet försvaras och där vi låter alternativa röster bli hörda. Det fria ordet är ett av fundamenten för en fungerande demokrati.
I en kommentar säger också Svensk Webbtelevision AB:s VD Mikael Willgert:
— Vi är oerhört stolta och glada över att kunna erbjuda denna plattform som ett led i att försvara yttrandefriheten och ge alternativa röster en chans att bli hörda.
När man granskar SwebbTubes användarvillkor framgår det dock att den så kallade yttrandefriheten är väldigt snäv, betydligt snävare än de inskränkningar som finns i svensk lagstiftning. Precis som Google, Facebook och Twitter tillåter man inte oliktänkande och man nämner till skillnad från dessa till och med specifika ideologier och idéer som är förbjudna vid namn:
Ditt ansvar som kanalägare
Som ägare av din Kanal ansvarar du för att:[...]
inte publicera material som propagerar för följande slags innehåll: Nationalsocialism, Fascism, Socialism, Identitetspolitik, Rasism, Könsmaktsordning, Pornografi, våldsförespråkande inklusive religiöst våldförespråkande. Inte heller ska kanalen göra, i lagens bemärkelse, förtalsgrundande utsagor eller framföra vilseledande eller bedrägligt innehåll.
Det senare påminner förstås om sociala medier-jättarnas censur av det man själv bestämmer är ”fake news” eller alternativa idéer om hur covid-19 kan bekämpas med annat än vaccin.
"I grund och botten är det en ideologisk fråga"
Nordfront har med tanke på de motstridiga signalerna bakom SwebbTube varit i kontakt med grundaren Mikael Willgert för att ställa lite frågor om vad tanken med den nya alternativa tjänsten egentligen är.
Berätta gärna med egna ord vad tanken med SwebbTube är?
— Vi ville ha ett svenskt alternativ till de amerikanska plattformarna. Idag tvingas många bort till Rumble och Bitchute och vi ville gärna se ett svenskt alternativ.
Med tanke på SwebbTubes användaravtal och de inskränkningar som finns av vad som får publiceras, på vilket sätt skiljer sig detta från exempelvis Youtubes användaravtal och communityregler?
— När det gäller frågor som klimatet, corona och även migrationen har många censurerats och stängs av på Youtube. Sen har vi ju också saker som vi vill förespråka, och till exempel våld och porr har ju andra kanaler redan. Vi vill ju inte hindra någon att uttrycka sig men det kanske inte måste ske på vår kanal.
Men dessa användarvillkor är ju betydligt mer långtgående i sina inskränkningar av yttrandefriheten än vad exempelvis svensk lagstiftning är. Och till skillnad från exempelvis Youtube och Facebook räknas till och med specifika ideologier upp som helt förbjudna.
— Men vi kan ju inte täcka in allt, vissa saker tycker jag att vi inte kan stödja. Det är ju en ekon.. Nej, det handlar inte om pengar utan vi har helt enkelt valt att göra en inskränkning. Vi vill inte hindra någon från att yttra sig, men det får ske i andra sammanhang.
Du var på väg att nämna där att det var en ekonomisk fråga men ändrade dig lite. Bankers nedstängning av konton hos aktörer som är för systemkritiska, har ni tagit det i beaktande när ni gjort dessa inskränkningar i vad som får publiceras?
— Det har inte med ekonomi att göra, det var nog ett misstag att ta upp det. Det kostar dock att ha plattformen. Varje video som lagras kostar och sedan varje video som sänds. På sikt hoppas vi kunna täcka alla dessa kostnader med annonser. Nej, det är mer en ideologisk fråga.
Men du beskriver att projektet har ”yttrandefriheten som fundament”. Är detta verkligen förenligt med en sådan tanke?
— Ja vi får väl se, detta är inte hugget i sten men vi börjar så här. I grund och botten är jag för en fri och öppen debatt.