ALKOHOL Systembolaget kommer att ta in ett bag in box-vin från SwebbTV. Vinet kommer till att börja med finnas i beställningssortimentet, men målet är att det ska bli en del av Systembolagets ordinarie utbud.

Den systemkritiska webbtvsatsningen SwebbTV har lanserat ett eget lådvin hos Systembolaget, vilket Expo nu beklagar sig över. Enligt Expo är SwebbTV en ”högerextrem konspirationssajt” som bland annat ”sprider ryssvänliga narrativ om kriget i Ukraina”.

På SwebbTV:s hemsida kan man se annonser om vinet ”Swebbtv Organic Wine” som sägs vara italienskt och ska lanseras den 10 maj.

Till att börja med kommer vinet att finnas med i Systembolagets beställningssortiment, men i en reklamfilm säger SwebbTV:s Mikael Willgert att förhoppningen är att ”Swebbtv Organic Wine” ska bli en del av det ordinarie sortimentet.

— Om vi får tillräckligt många beställningar blir det en del av det ordinarie sortimentet så att det hamnar på hyllorna, säger Willgert.

Trots att Expo sätter press på Systembolaget kan man inte se några problem med att saluföra SwebbTV:s vin.

— De har registrerat sig som leverantör till oss och inhämtat de tillstånd som krävs och sedan så använder de sitt namn som varumärke. Det ser vi inte är olagligt, säger Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander till Expos sajt.

Han påpekar också för Expo att Systembolaget inte gör någon bedömning av leverantörens åsikter eller vilka budskap man sprider i andra sammanhang.

— Vi tar inte ställning till deras verksamhet, utan ser bara på om den produkt de säljer är legal eller inte.

— Vi har tittat på den här produkten och har gjort bedömningen att den är inom ramen för vad som är tillåtet, säger Fredrik Arenander.