VÄRLDEN. En kanton i sydvästra Schweiz har infört ett förbud mot att bära burka. Att bära det muslimska klädesplagget på offentliga platser kan ge böter på uppemot 85 000 kronor.

Det är den italiensktalande kantonen Ticino i sydvästra Schweiz som har beslutat om förbudet.

I en folkomröstning gjord i september 2013 hade förslaget stöd från två tredjedelar av befolkningen. Förbudet gäller heltäckande slöja, även kallad burka, och gäller på offentliga platser.

Enligt uppgift så är det lägsta bötesbeloppet 100 franc och det högsta 10 000 franc. Det är i svenska kronor ett lägsta belopp på 850 kr och ett högsta på 85 000 kronor. Turister skyddas dock från lagen och kommer informeras om lagen vid tullstationer och flygplatser i Italien.

Både Frankrike och Belgien har sedan tidigare förbud mot burka i offentliga rum. Frankrikes beslut har fått kritik då man hävdar att förbudet ger extrema islamister en anledning att attackera den franska staten. Bland annat så har Agnès de Féo, sociolog och filmskapare, uttryckt den åsikten.

— De som åkt för att kriga i Syrien säger att lagen är en av de saker som uppmuntrat dem. De såg det som en lag mot islam. Det fick effekten av att skicka budskapet att islam inte är välkommet i Frankrike, säger hon.

Källa:
Nu blir burka förbjudet i Schweiz- kan ge 85000 i böter

 


  • Publicerad:
    2015-11-27 01:00